Бившият президент на Перу Алехандро Толедо е бил арестуван в САЩ, съобщиха перуанските власти.

От перуанската прокуратура уточниха, че арестът му е във връзка с искане за екстрадиция, издадено през март миналата година.

Толедо е обвинен, че е взел 20 млн. долара подкупи от бразилската строителна компания "Одебрехт", докато е бил на власт между 2001 и 2006 г.

Той отрича всички обвинения и твърди, че те са политически мотивирани.

Толедо е работил като гост-професор в Станфордския университет, близо до Сан Франциско.

"Одебрехт" е в центъра на мултинационален корупционен скандал. Компанията призна, като част от споразумение с американската прокуратура, че е платила почти 800 млн. долара подкупи на правителствата в Южна Америка.

Времето на плащането на подкупите обхваща мандата на Толедо и двамата му наследници - Алан Гарсия и Оланта Хумала. И двамата отрекоха каквито и да било нарушения след разкритията, но впоследствие Гарсия се самоуби.

Перуанските медии съобщиха, че бившият изпълнителен директор на "Одебрехт" в Перу Хорхе Барата е обвинил Толедо в получаването на 20 млн. долара подкупи в замяна на осигуряването на договор на компанията за строителство на части от автомагистрала, свързваща Перу и Бразилия.

Барата е съдействал на прокуратурата в родната си Бразилия и в Перу като част от споразумение с нея.

Толедо категорично отхвърли твърденията, като каза: "Нека г-н Барата каже кога, как, къде и в коя банка ми е изпратил 20 млн. долара."