Бившият шеф на разузнаването на Северна Корея и високопоставен служител Ким Йонг Чол отива в САЩ, след посещение в Пекин за разговори с американски представители относно евентуална среща на високо равнище между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп, съобщава "Ройтерс".

Ким Йонг Чол също участва активно в разговорите с Южна Корея, а посещението му в САЩ цели допълнително да покаже, че подготовката за историческата среща на върха напредва.

Американска делегация пристигна в Северна Корея за подготовката на срещата Тръмп-Ким

Американска делегация пристигна в Северна Корея за подготовката на срещата Тръмп-Ким

Начело е посланикът на САЩ във Филипините...

В същото време Ким Чанг Сон, началник на кабинета на Ким Чен-ун, пристига в Сингапур през Пекин. Екип от държавни служители на САЩ, включително заместник-началникът на щаба на Белия дом Джо Хагин, напусна авиобазата "Йокота" в Япония и отлетя за Сингапур. Белият дом коментира, че екипът "предварително" е пътувал до Сингапур, за да се срещне със севернокорейците.

Срещу Ким Йонг Чол, който трябва да пристигне в САЩ има санкции и забрана да посещава страната, но предстоящото му посещение показва, че му е предоставена възможност. Съединените щати и Южна Корея включват в черния списък Ким Йонг Чол за подкрепата на ядрената програма на КНДР.

Южна Корея зове за по-импровизирани разговори със Северна Корея

Южна Корея зове за по-импровизирани разговори със Северна Корея

След като Мун Дже-ин и Ким Чен-ун проведоха изненадваща среща в събота

Тръмп през миналата седмица отмени срещата с Ким, планирана за 12 юни в Сангапур, преди да обяви, че е преразгледал решението си, а американски и севернокорейски официални лица се срещнаха, за да обсъдят подробностите на среща на върха.

Анализаторите смятат, че Вашингтон се опитва да определи дали Северна Корея е склонна да постигне съгласие за достатъчни стъпки към ядрено разоръжаване, за да може да се проведе среща на върха.

Северна Корея защитава своите ядрени и ракетни програми като възпиращо средство срещу евентулна агресия от страна на САЩ, които имат 28 500 военни в Южна Корея, наследство от Корейската война от 1950-53 г., която завършва с примирие, а не с мирен договор.

КНДР отдавна заявява, че е в състояние да се откаже от ядрения си арсенал, ако Съединените щати изтеглят войските си от Южна Корея и прекратят своя "ядрен чадър" със Сеул.

САЩ и Япония се обявиха за ядреното разоръжаване на КНДР

САЩ и Япония се обявиха за ядреното разоръжаване на КНДР

Това бе основната тема в разговора на Тръмп и Абе