Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин обяви, би могло да има по-импровизирани преговори и срещи с вожда на Северна Корея Ким Чен-ун, след като американските власти се подготвят за историческа среща между президента Доналд Тръмп и Ким, съобщава "Ройтерс".

Мун и Ким проведоха изненадваща среща в събота в граничното село Панминчжон, по време на която те се разбраха, че срещата на върха между Северна Корея и САЩ трябва да се проведе.

Американска делегация пристигна в Северна Корея за подготовката на срещата Тръмп-Ким

Американска делегация пристигна в Северна Корея за подготовката на срещата Тръмп-Ким

Начело е посланикът на САЩ във Филипините...

"Това, което е по-важно от всичко останало от последната среща на върха между двете Кореи, беше, че лидерите лесно осъществяват контакт и лесно се срещат, за да обсъждат неотложни въпроси, без сложни процедури и формалности, точно като случайна среща", изтъкна Мун Дже-ин.

Тръмп през миналата седмица отмени срещата с Ким, планирана за 12 юни в Сангапур, преди да обяви, че е преразгледал решението си, а американски и севернокорейски официални лица се срещнаха, за да обсъдят подробностите на среща на върха.

Лидерите на Северна и на Южна Корея имаха двучасова среща

Лидерите на Северна и на Южна Корея имаха двучасова среща

Срещата е била в южната част на Пханмунджм

Вчера Държавният департамент на САЩ обяви, че представители на САЩ и Северна Корея са се срещнали в Панминчжон, село в Демилитаризираната зона, която разделя тежко въоръжената граница между Северна и Южна Корея.

Екип от официални лица от САЩ също така е пътувал до Сингапур, за да се срещне с представители на Северна Корея там, допълниха от Белия дом. Сун Ким, бивш посланик на САЩ в Южна Корея, е ръководил американската делегация, която се е срещнала със севернокорейските представители на границата.

След няколко седмици на политически пози от страна на Тръмп и Ким, анализаторите приветстваха новината за изпращането от страна на САЩ на екип от опитни преговарящи, за да проведат няколко дни подготвителни преговори с представителите на Северна Корея.