Президентът на Република Корея Мун Чже-ин се срещна с лидера на Корейската народно-демократична република Ким Чен-ун в пограничния пункт Пханмунджом. За това съобщиха от пресслужбата на южнокорейския президент, цитирани от ТАСС.

Какво договориха КНДР и Южна Корея в сравнение с 2007 г.?

Какво договориха КНДР и Южна Корея в сравнение с 2007 г.?

Декларация за прекратяване на Корейската война

"Двамата лидери проведоха искрен разговор и обмениха мнения за изпълнение на Пханмунджомската декларация от 27 април, а също и за необходимостта от успешно провеждане на срещата на върха КНДР-САЩ", заяви прессекретарят на президента Юн Йон Чжан.

"В съответствие с договореностите между страните, Мун Чже-ин обяви резултатите на сегашната среща в неделя сутринта", заяви той. Според разпространената информация срещата е била в южната част на Пханмунджм между 15 и 17 часа (от 9 до 11 часа българско време).

Тръмп вижда добра новина в готовността на КНДР за преговори

Тръмп вижда добра новина в готовността на КНДР за преговори

Надява се на дълго и продължително благополучие и мир

Лидерите на Република Корея и КНДР за пръв път от десетилетие проведоха двустранна среща на върха на 27 април т.г. В резултат бе подписана Пханмунджомската декларация, в която страните определиха договореност за сътрудничество, ядрено разоръжаване и изграждане на мир на Корейския полуостров.

В четвъртък Тръмп уведоми Ким Чен-ун, отправяйки му писмо, за решението да се откаже от участие в американо-севернокорейската среща на върха, която бе планирана на 12 юни в Сингапур.

При това, държавният глава на Белия дом се опита да прехвърли отговорността на КНДР за случилото се, позовавайки се на войнстващи изявления от Пхенян, пише ТАСС.

КНДР в четвъртък напълно демонтира ядрения полигон в Пхунгери. Точно там между 2006 до 2017 г. бяха проведени всички шест изпитания, включително и на термоядрена бомба.

Тръмп: Преговорите с КНДР са продуктивни

Тръмп: Преговорите с КНДР са продуктивни

Среща с Ким може и да има

В отговор на тази стъпка от Вашингтон първият зам.-външен министър на КНДР Ким Хе Хван заяви в петък на севернокорейската агенция ЦТАК, че Пхенян както по-рано е готов да проведе преговори с представители на САЩ "по всяко време и във всеки формат".

По думите на дипломата, решението на Тръмп да отмени срещата демонстрира до колко сериозна остава враждебността между САЩ и КНДР и само подчертава необходимостта от среща между лидерите на двете страни.

Междувременнно още в петък Тръмп написа в Twitter, че Вашингтон и Пхенян водят продуктивни преговори по организацията на срещата на върха. Мястото и времето за неговото провеждане могат да останат непроменени.