Проведените днес исторически разговори между Южна Корея и КНДР са третата среща на върха между лидерите на двете държави.

Ким Чен-ун обеща край на войната с Южна Корея, отказва се от ядрените оръжия

Ким Чен-ун обеща край на войната с Южна Корея, отказва се от ядрените оръжия

След преговори със САЩ и Китай

Първата, провела се през 2000 г., не доведе до договаряне на реални времеви рамки и приетите ангажименти бяха много общи. Но БиБиСи представя основните разлики между споразуменията от 2007 и 2018 г.:

Мир

2007 г.: Признава се необходимостта от прекратяване на договореното през 1953 г. примирие и "установяване на траен мирен режим".

2018 г.: Декларация за прекратяване на Корейската война. Договореност за "активен стремеж" към организиране на срещи със САЩ или със САЩ и Китай.

Икономическо сътрудничество

Историческо стъпване на Ким Чен-ун в Южна Корея
Обновена

Историческо стъпване на Ким Чен-ун в Южна Корея

"Нека построим един по-добър свят"

2007 г.: Очертани са редица икономически инициативи, включително откриване на товарни железопътни услуги между Мунсан и Бондон, финализиране на митнически въпроси.

2018 г.: Изпълнение на проектите от 2007 г.

Въоръжени сили

2007 г.: Двете държави постигнаха "съгласие да не предизвикват враждебно настроение, да намалят военното напрежение и да разрешат спорните въпроси чрез диалог и преговори". Планиране на преговори между военните министри за договаряне на военни гаранции.

2018 г.: Двете държави постигнаха "съгласие за пълно прекратяване на всички враждебни действия във всяка област, включително по земя, въздух и вода". Чести срещи между военните лидери на двете страни.

Мирна зона

2007 г.: Обща риболовна зона

2018 г.: Превръщане на демилитаризираната зона в мирна зона с пълно прекратяване на пропагандата по границата. Практически мерки за създаване на морска мирна зона/ обща риболовна зона.

Спорт

2007 г.: Двете страни да се появят под общ флаг на Олимпиадата през 2008 г.

2018 г.: Съвместно участие на международни спортни събития, включително и на Азиатските игри през 2018 г.

Обединение на разделените семейства

2007 г.: Разширяване обединението на роднини и насърчаване обмена на видеопослания.

2018 г.: Продължаване обединението на разделени семейства, включително програма за семейно планиране на Деня на освобождението на 15 август.