Вождът на Северна Корея Ким Чен-ун изрази желанието си да сложи исторически край на конфронтацията на Корейския полуостров и да се върви към обединение с Южна Корея, като най-напред ще помогнат за събирането на семействата, живеещи разделени в двете страни. Това обяви говорителят на президента на Южна Корея Мун Дже-ин, цитиран от световните осведомителни агенции.

Според съвместната декларация на двете страни, публикувана след разговорите между двамата лидери, двете азиатски страни са се договорили да проведат преговори със САЩ и Китай за замяна на сегашния режим на примирие с мирен договор. Корейската война в периода между 1950 и 1953 г. приключи без сключването на мирен договор между двете страни. 

Историческо стъпване на Ким Чен-ун в Южна Корея
Обновена

Историческо стъпване на Ким Чен-ун в Южна Корея

"Нека построим един по-добър свят"

Същевременно двамата държавни глави са потвърдили придържането си към договора за ненападение между двете страни. 

Те са се договорили Мун Дже-ин да посети севернокорейската столица Пхенян през септември. 

Друга договорка след историческите преговори е, че демилитаризираната зона, която разделя двете страни и която е най-строго охраняваната граница в света, се превръща в зона за мир.

"Двамата лидери тържествено обявиха пред 80 млн. корейци и целия свят, че няма да има повече война на Корейския полуостров и по този начин започна нова епоха на мир. 

Южна и Северна Корея потвърдиха общата цел за осъществяването, чрез пълно ликвидиране на ядрените оръжия, на свободен от такива оръжия Корейски полуостров. Южна и Северна Корея споделят възгледа, че мерките, инициирани от Северна Корея са много важни и от решаващо значение за денуклеаризацията на Корейския полуостров и се съгласиха да изпълнят съответните си роли и отговорности в това отношение. Южна и Северна Корея се разбраха активно да търсят подкрепата и сътрудничеството на международната общност за премахването на ядрените оръжия на Корейския полуостров", се изтъква в съвместната декларация. 

В изявлението се допълва, че двамата лидери са се разбрали постепенно да намалят въоръженията, за да изградят доверие и да намалят военното напрежение в региона, добавяйки, че генералите на двете страни ще се срещнат през май, за да разрешат редица военни въпроси.

Проблемите за премахването на ядрените оръжия от Корейския полуостров, изграждането на мир и подобряването на отношенията между Северна и Южна Корея бяха обсъдени по време на тяхната среща сутринта.

Китай и Япония приветстваха историческата среща между Северна и Южна Корея

Китай и Япония приветстваха историческата среща между Северна и Южна Корея

"Цялата неприязън в миналото изчезва, след като се усмихнем един на друг"

"И двамата лидери проведоха искрен диалог за денуклеаризацията на Корейския полуостров, изграждането на траен мир и насоки за развитието на отношенията между Юга и Севера", посочи говорителят.

Вождът на Северна Корея е предложил да провежда редовни срещи на върха с президента на Южна Корея Мун Дже-ин.

"Нека да се срещаме по-често. Нека да изградим по-добър свят", изтъкнал Ким след първия кръг от преговорите, приключили в пограничното село Панминчжон.

Според Сеул Ким е казал на Мун, че Пхенян "повече няма да прекъсва вашия сън рано сутрин", имайки предвид ракетните изпитания.

На свой ред Мун предложил, наред с други неща, да се свържат железопътните линии на двете страни.

Двамата лидери също така са разменили покани за взаимни посещения в столиците на двете страни, като Мун Дже-ин изразил интереса си да посети свещената планина Паекту в Северна Корея, която се намира близо до столицата Пхенян.

Срещата на върха, която се провежда днес, е третата подобна среща след края на Корейската война. Тя се провежда в южната част на демилитаризираната зона, но южнокорейският президент Мун за кратко стъпи на територията на Северна Корея, когато двамата се срещнаха тази сутрин. Стъпването пък на Ким Чен-ун на южнокорейска територия беше първото в историята на лидер на комунистическата държава. 

Програмата на историческата среща между Ким Чен-ун и Мун Дже-ин в Южна Корея

Програмата на историческата среща между Ким Чен-ун и Мун Дже-ин в Южна Корея

Срещата между двамата лидери ще започне на границата в 09,30 часа местно време