Вождът на КНДР Ким Чен-ун и президентът на Южна Корея Мун Дже-ин ще засадят възпоменателно дърво и ще приемат строя на почетен караул, след като лидерът на Северна Корея пресече границата за историческа среща на върха.

Ким Чен-ун прекратил ядрените изпитания заради срутване на полигона

Ким Чен-ун прекратил ядрените изпитания заради срутване на полигона

Срутването се е случило след детонацията на водородна бомба през миналата есен

Информацията съобщи прессекретариатът на президента на Южна Корея, предаде АП.

Призовават САЩ да убеди КНДР да прекрати ядрените изпитания с договор

Призовават САЩ да убеди КНДР да прекрати ядрените изпитания с договор

Мисля, че президентът Тръмп има възможност да направи нещо голямо

Разговорите в южната страна на граничното село Панмунджом се очаква да бъдат предимно за ядрената програма на КНДР, но срещата ще има и голямо символично значение, тъй като Ким Чен-ун ще стане първият лидер на Северна Корея от края на Корейската война (1950-1953), който ще пресече южната граница.

За първи път лидер на КНДР стъпва на южнокорейска земя от 65 г.

За първи път лидер на КНДР стъпва на южнокорейска земя от 65 г.

По време на историческата среща в петък

В петък сутринта Мун ще посрещне Ким, след като пресече бетонни препятствия, които са част от демилитаризираната зона. След това те ще се разходят за около 10 минути до плаца, където ще инспектират южнокорейски почетен караул, обявиха от южнокорейското президенство.

Срещата между двамата лидери ще започне на границата в 09,30 часа местно време (00,30 час по Гринуич).

Южна Корея спря високоговорителите, излъчващи пропаганда по границата със Северна Корея

Южна Корея спря високоговорителите, излъчващи пропаганда по границата със Северна Корея

Преди разговорите на най-високо равнище в петък

След като се подпишат под книгата за гости и си направят обща снимка пред Къщата на мира, където ще се проведе срещата на върха, в 10,30 часа (01,30 часа по Гринуич) двамата лидери ще започнат официални преговори. По-късно те ще засадят корейски бор на границата, използвайки почва от планини на двете държави и вода от техни реки. Дървото е от 1953 г., когато технически приключва войната между двете държави. Ще бъде поставена и гравирана плоча с фразата "Мирът и просперитетът са засадени", както и подписите на двамата лидери. След засаждането на дървото двамата планират да се придвижат по тесен мост до пост в демилитаризираната зона.

Ким Чен-ун и Мун Дже-ин ще се срещнат отново следобед и по-късно ще участват на банкет. Банкетът ще се проведе на южнокорейска територия. Присъстващите ще гледат видеото Spring of One преди Ким да се завърне в страната си.

Лидерът на КНДР ще бъде придружаван от деветима официални представители на страната, включително и от сестра си. Сеул се надява и съпругата на Ким да участва на част от срещата, но това все още не е договорено между двата съседа.

Историческата среща ще бъде предавана на живо. 

Не е ясно как лидерите ще обявят резултатите от преговорите. Според Сеул трудната част е на какво ниво двамата лидери ще успят да се договорят относно ядреното разоръжаване на КНДР.

Последните две срещи на най-високо ниво между двете държави бяха през 2000 и 2007 г.

Ким планира среща и с президента на САЩ Доналд Тръмп през май или началото на юни.