Южна Корея е спряла излъчването на пропаганда чрез високоговорители по границата със Северна Корея, преди разговорите на най-високо равнище, които ще се проведат по-късно тази седмица, съобщават световните осведомителни агенции.

Южна Корея е разположила десетки високоговорители по границата, които излъчват силно всичко - от съвременна корейска поп музика до критични информации за Севера.

Излъчванията по високоговорителите могат да бъдат чути от граничарите на Северна Корея, разположени по границата, както и от цивилни граждани в района.

Властите в Сеул изтъкнаха, че изключването им ще подпомогне създаването на подходяща атмосфера за разговорите в петък.

Северна Корея се отказва от ядрените опити

Северна Корея се отказва от ядрените опити

Тръмп приветства изявлението

Северна Корея има своя собствена система от високоговорители по границата, по които се излъчват информации, критични към Сеул и неговите съюзници. Все още не е известно дали комунистическата държава ще последва примера и ще ги спре.

Стъпката на Южна Корея имала за цел да "облекчи военното напрежение между двете Кореи и да подпомогне помирителна атмосфера за срещата на върха", посочи говорителят на южнокорейското правителство, като уточни, че високоговорителите им са били спрени в ранните сутрешни часове тамошно време.

"Надяваме се, че това решение ще накара двете Кореи да прекратят взаимните критики и пропаганда една срещу друга, а също така ще допринесе за създаването на мир и ново начало", допълват южнокорейските власти.

Европейският съюз приветства "положителната стъпка" на Северна Корея

Европейският съюз приветства "положителната стъпка" на Северна Корея

Същото сториха Доналд Тръмп и Великобритания

Северна Корея обяви през уикенда, че замразява ядрените си изпитания и затваря ядрения си полигон. Изненадващото съобщение дойде, докато комунистическата държава се подготвя за исторически разговори с Южна Корея и САЩ.

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин нарече решението на Пхенян "важно решение по пътя към пълно премахване на ядрените оръжия на Корейския полуостров".

Севернокорейският вожд Ким Чен-ун трябва да се срещне с Мун Дже-ин в петък в село Панмунджон в Демилитаризираната зона, което ще е първата среща на върха между лидерите на двете Кореи от повече от десетилетие.

Ким също така трябва да се срещне с американския президент Доналд Тръмп в края на май или началото на юни. Това ще бъде първата среща между действащи лидери на Северна Корея и САЩ в историята.

Пропагандните излъчвания на Южна Корея се провеждат от края на Корейската война насам. Идеята е да бъдат убедени севернокорейските войници да се усъмнят в това, което им казват техните лидери.

В Южна Корея са скептични към обещанията на Северна Корея

В Южна Корея са скептични към обещанията на Северна Корея

Искат доказателства