Обявлението на Северна Корея, че прекратява ядрените и ракетните си изпитания, беше посрещнато със скептицизъм от мнозина южнокорейци, което подчертава политическия риск за президента на Южна Корея, след като той се впуска в поредния опит за постигане на мир на Корейския полуостров, отбелязва "Ройтерс".

Северна Корея незабавно ще замрази ядрените и ракетните тестове и ще закрие ядрения си полигон, като вместо това ще се стреми към икономически растеж и мир, обявиха севернокорейските официозни медии, цитирайки комунистическия вожд Ким Чен-ун.

Северна Корея се отказва от ядрените опити

Северна Корея се отказва от ядрените опити

Тръмп приветства изявлението

Ала в Южна Корея, която технически все още е в състояние на война с непредсказуемия си, изолиран съсед, много обикновени хора изразиха скептицизъм относно искреността на обявлението на Пхенян, като подчертаха необходимостта от предпазливост.

"Декларацията е просто и само декларация", изтъква 23-годишният студент Ким Хан-нури.

"Освен ако няма промяна в нейната диктаторска система, не смятам, че можем напълно да вярваме на каквото и да е, което казва Северна Корея, тъй като тя не е нормална страна... Не вярвам, че можем да изградим нормални дипломатически отношения, а нашата сигурност не може да бъде гарантирана", допълва студентът.

Ким Чен-ун и президентът на Република Корея с пряка телефонна връзка

Ким Чен-ун и президентът на Република Корея с пряка телефонна връзка

Точно след седмица двамата лидери ще проведат първата си официална среща

Южнокорейците живеят в продължение на десетилетия под заплахата от война с техния враждебен и понастоящем вече и въоръжен с ядрени оръжия съсед. Те също така станаха свидетели на няколко по-ранни опита за помирение, които породиха надежди за мир, но които приключиха със завръщането на ожесточението между двете държави.

Социологическите допитвания показват, че южнокорейците стават все по-безразлични към заплахата от война, като повече ги притесняват по-обикновени въпроси като работните места и трудностите, които съпровождат бързото развитие на Южна Корея от 1950-те години.

Либералният политик Мун Дже-ин спечели президентските избори през миналата година, обещавайки умерен подход към Северна Корея.

Но той не очакваше скоростта, с която отношенията между двете страни се подобриха, откакто Ким Чен-ун направи помирително новогодишно обръщение, след месеци на рязко нарастващо напрежение заради неговите оръжия.