Властите в Китай се въздържат от пространни коментари за историческата среща между лидерите на Северна и Южна Корея в пограничното село Панминчжон в демилитаризираната зона, въпреки че китайските медии съобщават подробно за събитието.

Говорителят на китайското външно министерство посочи в отговор на въпроси на пресконференция, че "всички сме свидетели на срещата по телевизията. Ние аплодираме лидерите на КНДР и Южна Корея за тази историческа стъпка и изразяваме благодарност за решителността и смелостта, които те демонстрират".

Историческо стъпване на Ким Чен-ун в Южна Корея
Обновена

Историческо стъпване на Ким Чен-ун в Южна Корея

"Нека построим един по-добър свят"

"През трудни времена и конфликти, ние все още сме братя. Цялата неприязън в миналото изчезва, след като се усмихнем един на друг", изтъкна говорителят.

По думите му, Китай разглежда тази историческа среща като възможност за по-нататъшен дългосрочен мир и стабилност на Корейския полуостров.

В редакционен материал на китайската официозна новинарска агенция "Синхуа" двете страни се призовават с приповдигнат тон да "продължат разговорите". "Историческата сцена донесе зората на мира. Двете страни ще трябва да покажат любезност, искреност, търпение и предпазливост. Пълната искреност може да разбие дори метала и камъните".

В статията се допълва: "Докато работим усилено, проблемите ще бъдат разрешавани. Ако продължим да говорим, ледът ще се стопи. Денят на пролетта и цъфналите цветя ще настъпи".

Междувременно говорителят на японското правителство приветства Сеул за неговите "усилия, които доведоха до днешните разговори" и изрази надежда, че срещата ще отбележи стъпка към "всеобхватно решение" на кризата около Северна Корея.