Бивш агент на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е бил арестуван по обвинения в незаконно съхранение на класифицирана информация, съобщиха от Министерството на правосъдието на САЩ.

Джери Чун Шинг Лий, натурализиран гражданин на САЩ, е бил задържан след пристигането си на летище JFK в Ню Йорк в понеделник.

Той е работил за ЦРУ между 1994 и 2007 г., когато заминава за Хонконг.

Когато се върнал в Америка през 2012 г., агенти на ФБР са претърсили хотелските му стаи в Хавай и Вирджиния, като са открили две малки книги с тайни записи.

От американското правосъдно ведомство посочиха в изявление, че книгите съдържат ръкописни бележки относно подробности като "истински имена и телефонни номера на имоти и служители на ЦРУ под прикритие".

Допълва се, че 53-годишният Лий е бил обвинен в "незаконно задържане на информация за националната отбрана и е изправен пред максимална присъда от 10 години затвор, ако бъде осъден".

Лий, известен също като Жен Чен Ли, е започнал кариерата си в ЦРУ хем като таен агент, хем като редови служител, имащ достъп до строго секретна информаци, като е подписал договор за неразкриване на поверената му класифицирана информация.

Засега той не е коментирал въпроса.