Независимият кандидат и бивш външен министър Никос Христодулидис спечели президентските избори в Кипър в неделя с 51,91% от гласовете, показват официалните резултати след преброяването на всички бюлетини.

Така 49-годишният политик ще е новият държавен глава на Острова на Афродита.

Съперникът му Андреас Мавроянис, чиято кандидатура беше подкрепена от основната опозиционна кипърска Прогресивна партия на трудещите се (АКЕЛ), събра 48,09% от гласовете.

Избирателната активност беше 72,45 % от регистрираните гласоподаватели.

Костас Константину, председателят на избирателната комисия, трябва официално да обяви името на новия кипърски президент на специална церемония в закритата зала "Тасос Пападопулос Елефтерия".

Балотаж на 12 февруари решава президентските избори в Кипър

Балотаж на 12 февруари решава президентските избори в Кипър

Бившият кипърски външен министър Никос Христодулидес води

Президентът на Кипър се избира за петгодишен мандат.

Следващият президент е изправен пред проблеми, които варират от безизходица в преговорите за обединение, трудови спорове в условията на бясна инфлация и последици от корупционни скандали, както и рязко нарастване на миграцията, с които властите не са в състояние да се справят.

Последният кръг от мирни преговори се провали в безпорядък в средата на 2017 г. Христодулидис заявява, че иска да възобнови преговорите, но казва, че рамката на ООН, която регулира преговорите, издадена през 2017 г., трябва да бъде предоговорена.

През последното десетилетие Христодулидис често е бил в центъра на общественото внимание, с образа на млад, енергичен политик, предлагащ свежи идеи.

Ден за размисъл в Кипър

Ден за размисъл в Кипър

На Острова на Афродита ще гласуват за президент

След като започнаха да пристигат първите резултати, Мавроянис призна поражението си и поздрави Христодулидис. "Тази вечер е краят на едно дълго, но хубаво пътуване... Искам да благодаря от дъното на душата си на всички, които пътуваха с мен", каза Мавроянис.