Мурат Курназ преди отвличането сиБивш затворник от Гуантанамо на име Мурат Курназ повдигна обвинения срещу войници от елитните части от германската армия, пише в днешния си брой „Ди Велт".

Курназ твърди, че е бил разпитван от двама мъже, които са носели униформи с германския флаг, и които преди да пристъпят към задаването на въпросите, са го дърпали за косата и са удряли главата му в земята.

Мурат Курназ, който е известен още и като „бременския талибан", е бил отвлечен в Афганистан, където е бил затворен в таен американски затвор и е бил разпитван от войници на германските елитни части, продължава обширната статия, позовавайки се на интервю, което самият Мурат бил дал пред списанието „Щерн".

В него 24-годишният корабен строител от Бремен за първи път разказва за своето отвличане и за своето четиригодишно пребиваване в Афганистан и Гуантанамо.

Всичко започва на 1 декември 2001 г., когато Мурат е спрян в Пакистан на път за летището, откъдето смята да вземе самолет и да се върне в Бремен.

Следва престой в затвор на САЩ в Кандахар. Там го разпитват американски военни, които използват при задаването на въпросите си електрошок. Един ден обаче при него идват двама германски войници.

Мурат Курназ при завръщането си в БременТе го карат да легне на земята, връзват ръцете зад гърба му, хващат го за косата и го питат на немски „Знаеш ли кои сме ние. Ние сме германските части". След това започват да блъскат главата му в земята, докато американските им колеги се стоят отстрани и се забавляват.

По всяка вероятност германските войници са били от елитните части на армията, тъй като в момента, в който Мурат твърди, че се развива действието, това са единствените части, които са изпратени от Берлин в Кандахар.

След като Мурат прекарва два месеца в затвора в Афганистан, той бива преместен в Гуантанамо. Там обаче го очакват служители на германското разузнаване и от Федералната служба по охрана на Конституцията.

От двете ведомства заключават, че Мурат е невинен и че няма никакви доказателства, че има връзки в талибаните или със структурите на Ал Кайда.
Представителите на САЩ също се присъединяват към заключението на германските експерти, които обаче поставят едно условие - Мурат да обещае след освобождаването си да работи като шпионин в ислямистките среди.
Американските военни приемат идеята и дори си поставят като задача „връщането му в Германия до ноември", в Берлин обаче се противопоставят на тези планове и настояват на Мурат да бъде забранено да се връща в Германия.
Тъй като не се постига единодушие за това къде да бъде пратен Мурат, той остава още известно време в Гуантанамо, където продължават редовно да го разпитват и изтезават.