Бивш помощник на Джо Байдън обвинява кандидата на демократите за президент в сексуално посегателство срещу нея през началото на 90-те години на миналия век, когато той е бил сенатор. Кампанията на Байдън отрича обвиненията, съобщава АП.

В интервюта пред "Асошиейтед прес", Тара Рийд твърди, че нападението е станало в мазето на офис сграда на Капитол Хил през пролетта на 1993 г. Тя подаде полицейски оплакване във Вашингтон в четвъртък, казвайки, че е жертва на сексуално посегателство от страна на неназовано лице през 1993 г., копие от оплакването е получено от АП.

Това не е първият път, в който тя повдига обвинение срещу бившия вицепрезидент. Миналата година Рийд публично обвини Байдън в неподходящо докосване, но не твърдеше за сексуално посегателство.

В изявление заместник-ръководителят на кампанията на Байдън и директор по комуникациите Кейт Бидингфийлд заяви, че бившият вицепрезидент е "посветил обществения си живот на промяната на културата и законите около насилието над жени", като посочва, че с работата му е приет Закона за насилието срещу жени. Тя заяви, че "той твърдо вярва, че жените имат право да бъдат изслушани - и да чуват уважение", но добави: "Такива твърдения също трябва да бъдат внимателно преглеждани от независима преса. Това, което е ясно за това твърдение: е невярно. Това абсолютно не се е случило", каза Бидингфийлд.

Обвинението на Рийд идва в основен момент за Байдън. Бившият вицепрезидент се стреми да обедини Демократическата партия, която стои зад кампанията му като кандидат-президент, след като сенаторът Бърни Сандерс отпадна миналата седмица. Жените са решаващ глас на демократите и всеки проблем на подкрепата за Байдън може да провали кандидатурата му наесен.

Втора жена обвинява Джо Байдън за нежелано докосване

Втора жена обвинява Джо Байдън за нежелано докосване

Случаят е от преди десетилетие

Състезанието през ноември между Байдън и президента Тръмп ще бъде първата президентска надпревара от ерата #MeToo, движение, което подтиква много жени да излязат с обвинения за сексуално посегателство, включително срещу няколко видни мъже в политиката, развлекятелната и други индустрии.

Тръмп също е обвинен в нападение и нежелано докосване от множество жени, обвинения, които той отрича. Той бе принуден да се извини по време на кампанията през 2016 г., след като бе чут на запис, с който се хвали, че използва славата си за нападение над жени.

По-рано Байдън се сблъска с обвинения в нежелано докосване от няколко жени, които заявиха, че се чувствали неприятно и некомфортно от прегръдки, държане на ръце и други действия. Рийд е сред жените, които се изявиха навремето.

През последните седмици тя даде няколко интервюта, в които казва, че действията на Байдън отиват по-далеч от първоначално разкритото. В интервю за АП тя описва подробно среща от 1993 г., за която казва, че се е случила, когато тя е била помолена да донесе на Байдън чанта за фитнес. Тя твърди, че Байдън я блъснал към стена в мазето на офис сграда на Капитол Хил и проникнал в нея с пръсти.

"Той ми шепнеше и се опитваше да ме целува и казваше: "Искаш ли да отидем някъде другаде. Спомням си, че исках да кажа "стоп", но не знам дали съм го казал на глас или просто съм го мислил. Бях замръзнал." Рийд казва, че тя се отдръпва, а Байдън изглежда "шокиран и изненадан" и отговори: "Хайде де, чух, че ме харесваш."

Рийд, която по това време е помощник в офиса на Байдън, каза, че не знае да има преки свидетели на срещата. Тя коментира пред АП, че повдига обвинения за сексуален тормоз, но не и за посегателство срещу Байдън в множество срещи с нейните ръководители, включително Мариана Бейкър, изпълнителен помощник на Байдън; Денис Тонер, заместник-началник на персонала на Байдън; и Тед Кауфман, началник на персонала на сенатора.

В изявление, предоставено от кампанията, Бейкър каза, че за почти две десетилетия в работи за Байдън: "Никога не съм била свидетел, нито съм чувала, нито съм получавала съобщения за неподходящо поведение, нито от Рийд, нито от никого. "

АП разговаря с петима настоящи или бивши служители на Байдън в неделя, всички работещи за него в момента на предполагаемия инцидент. Никой не си спомни подобен инцидент или доклад и нито Тонер, нито Кауфман не можеха да си спомнят Рийд. И двете казват, че описаното от нея не е характерно за Байдън.

Рийд казва, че след като се е оплакала на надзорните органи, работните й задължения са намалени и в крайна сметка Тонер й е казала, че не е подходяща за работата и я насърчава да намери нова.

През последните месеци Рийд излезе с допълнителното твърдение за нападение, преди The New York Times да публикува обширна статия на претенциите й в неделя. Историята на Рийд за сексуален тормоз циркулира от седмици както в консервативни, така и в прогресивни медии.

Докато Рийд твърди, че подкрепя Сандерс или Елизабет Уорън в демократичната партия, тя казва, че решението й да излезе с нови подробности не е мотивирано политически.

В своето неделно интервю за АП, Рийд заяви, че не е била склонна да сподели подробности за нападението по време на първоначалните си разговори с репортери преди повече от година, тъй като се е уплашила от нежелана реакция и все още се справя със случилото се с нея. "Вече бях заплашена и просто не бях готова. Така че аз говорих за сексуалния тормоз и за това, което ми беше комфортно да говоря, но не бях готов да говоря за сексуално посегателство."

Байдън печели вота в Аляска

Байдън печели вота в Аляска

Но Сандърс обяви по-рано своето оттегляне