Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън смята, че Европейският съюз е поел по гибелен път.

Целите, които си е поставил ЕС Джонсън сравни с целите на Наполеон и Хитлер – обединяване на Европа под една власт.

В интервю за Sunday Telegraph Джонсън каза, че ЕС страда от недостиг на демокрация и от обединяваща власт и затова е обречен да се провали.

"Наполеон, Хитлер, различни хора опитаха да направят подобно нещо на онова, което се опитва да създаде ЕС и нещата свършиха трагично", посочва Джонсън.
Според него нееднократно в европейската история се наблюдават опити да се възроди „златния век на мира и разцвета под властта на римляните".

Нито Хитлер, нито Наполеон не можаха да обединят Европа, а Европейският съюз – това е опит да се постигне същото, но с други методи. Но не съществува единна власт, която да бъде уважавана и приемана от всички, обяснява бившият кмет, цитиран от БиБиСи.

Но в основата онова, което липсва на ЕС, е един вечен проблем, който се корени в това, че няма фундаментална преданост към идеята за Европа", смята Джонсън, който активно агитира за излизането на Великобритания от Европейския съюз.
Припомняме, британците ще гласуват на референдум на 23 юни.

"Няма единна власт, която хората да уважават или да разбират. Това поражда този масивен вакуум на демокрация", допълва Джонсън, който е сочен за фаворит да наследи премиера Дейвид Камерън на поста.

Като отговор на тезата на Джонсън, депутатът на Лейбъристите Ивет Купър заяви, че той води „нечестна игра”, сравнявайки институцията, която съхранява мира в Европа с нацистки диктатор, отговорен за геноцида над милиони хора.