Египетски съд осъди на 20 години затвор бившия президент Мохамед Морси заради кръвопролитните протести в страната през 2012 година, съобщават световни агенции.

Това е първата присъда срещу първия свободно избран президент на страната.

Решението беше взето от Наказателния съд, който се помещава в националната полицейска академия в Кайро. По време на четенето на присъдите Морси и други обвиняеми, предимно лидери на „Мюсюлмански братя", бяха в звукоизолирана стъклена клетка.

Морси е осъден за насилието срещу протестиращи пред президентския дворец през декември 2012 година. Поддръжници на тогавашния президент атакуваха опозиционни демонстранти, което доведе до сблъсъци и най-малко 10 загинали.

Съдия Ахмед Юсуф свали обвиненията в убийство и обяви, че присъдата е свързана с „показването на сила" и незаконното задържане на свързани със случая.

Освен Морси, 12 лидери на „Мюсюлмански братя", включително Мохамед ел Белтаджи и Ессам ел Ериан и ислямисти бяха осъдени до 20 години затвор.

Мохамед Морси и хиляди членове на „Мюсюлмански братя" са съдени по различни дела. Бившият президент на Египет беше свален след демонстрации на милиони хора, които призоваваха за неговата оставка. Сега той е държан в строго охраняван затвор в средиземноморския град Александрия.