Перуанският бивш президент Алехандро Толедо се предаде на американските власти в петък преди очакваното му екстрадиране в Лима, където е обвинен в корупция и пране на пари, съобщи АФП.

Толедо живее в Съединените щати от няколко години и се предаде в сградата на федералния съд в Сан Хосе, Калифорния, където беше предаден на американската маршалска служба.

77-годишният Толедо, който беше президент на Перу от 2001 г. до 2006 г., е издирван от перуанските прокурори, които разследват мащабен скандал, свързан с бразилския строителен конгломерат Одебрехт.

Толедо, който има докторска степен от Станфордския университет, е обвинен, че е взел милиони долари от "Одебрехт" в замяна на привилегировано третиране при търгове за обществени поръчки.

Той отрича всички обвинения, които могат да му донесат до 20 години затвор, ако бъде осъден в Перу.

Предаването в петък изглежда е началото на крайната фаза за мъжа, който първоначално е бил задържан в Калифорния през 2019 г.

През 2020 г. той беше поставен под домашен арест и му беше наредено да носи електронен монитор на глезена в луксозния район Менло Парк близо до Станфорд.

По-рано тази седмица Апелативният съд на САЩ за Девети окръг отхвърли последния правен ход на Толедо за блокиране на екстрадицията, която Перу иска от 2018 г., и американски съдия нареди той да се предаде.

Перуанските прокурори твърдят, че разполагат със свидетелски показания от двама души, които твърдят, че Толедо е получил подкупи от "Одебрехт".

Бившият президент на Перу остава в затвора за 36 месеца

Бившият президент на Перу остава в затвора за 36 месеца

Съдът удвои срока на предварителното му задържане

Фирмата призна, че е плащала бакшиши в Бразилия и няколко други държави в Латинска Америка в така наречения скандал "Автомивка", който досега доведе до десетки политици и бизнесмени зад решетките.

Понастоящем четирима други бивши перуански президенти са обект на разследвания за корупция. Това са Оланта Умала (управлявал 2011-2016 г.), Педро Пабло Кучински (2016-2018 г.), Мартин Вискара (2018-2020 г.) и Педро Кастийо (2021-2022 г.).

Бившият президент Алберто Фухимори (1990-2000 г.) е осъден по обвинения в корупция и се намира в затвора. Друг бивш президент, Алан Гарсия, почина от самоубийство през 2019 г., когато полицията се готвеше да го арестува по делото "Одебрехт".