Бившият южнокорейски президент Пак Гън-хе беше освободена от затвора в петък, близо пет години след като беше осъдена за корупция. Това подхрани дебатите дали тя ще играе някаква роля преди президентските избори в Южна Корея през март, предаде Ройтерс.

Присъдата на Пак Гън-хе беше 20 години. Мотив за влизащата в сила днес специална амнистия е "перспективата за национално единство", каза министърът на правосъдието Пак Бом-кие.

"Трябва да превъзмогнем болките от миналото и да тръгнем напред към една нова ера", обясни от своя страна президентът Мун Дже-ин, дошъл на власт след свалянето й. Той изтъкна, че имайки предвид предизвикателства пред страната, най-спешната задача е свързана с националното единство. Мун посочи също, че решението му се дължи отчасти и на влошеното здраве на Пак Гън-хе след петте години затвор.

69-годишната Пак беше първият демократично избран лидер на Южна Корея. Тя беше свалена от поста си след импийчмънт заради корупция и злоупотреба с власт - скандал, който доведе и до вкарването в затвора на шефовете на два конгломерата, Samsung и Lotte.

Президентът бе призната за виновна за получаване и искане на десетки милиони долари от южнокорейски компании, за изтичане на секретни документи и изготвяне на черен списък с личности, критикуващи политиката й, както и за уволнения на кадри, противопоставили се на действията ѝ.

Удължиха присъдата на бившия президент на Южна Корея Пак Гън-хе

Удължиха присъдата на бившия президент на Южна Корея Пак Гън-хе

Бившият държавен глава ще лежи в затвора 25 г.