Бившият премиер на Тайланд Таксин Шинаватра може да бъде освободен условно от затвора още в края на февруари. Това обяви старши служител на затвора, в който се намира той, съобщава "Ройтерс".

Припомняме, че неговата присъда от осем години затвор от 2008 бе заменена с такава от една година след завръщането му от 15-годишното му самоизгнание миналия месец. През 2006 г. е свален от военен преврат. Докато е бил в чужбина, Таксин е признат за виновен задочно по обвинения, включващи злоупотреба с власт, конфликт на интереси и длъжностно престъпление.

Той е начело на тайландското правителство от 2001 година. През 2006 г., докато е на посещение в Ню Йорк за среща на страните членки на ООН, в родината му се извършва военен преврат, в резултат на който той е отстранен от поста. Шинаватра се завръща в Тайланд, но две години по-късно - през 2008 г. е принуден да напусне страната, тъй като е осъден по две обвинения - за корупция и за нелоялност към монархията.

Бивш премиер на Тайланд се върна в страната и влезе в затвора

Бивш премиер на Тайланд се върна в страната и влезе в затвора

Мнозина външни наблюдатели се надяват, че завръщането му ще повлияе на сформирането на ново правителство в Тайланд

При завръщането си той бе посрещнат от аплодиращи го тълпи привърженици след което бе задържан на летището. През първата си нощ в Тайланд Таксин беше преместен в полицейска болница с болки в гърдите и високо кръвно налягане, където в момента се лекува.

Дни по-късно крал Маха Ваджиралонгкорн смени осемгодишната му присъда на такава от една година, обаче можеше да бъде освободен и по-рано.

"След излежаване на шест месеца от присъдата си Таксин ще има право на условно освобождаване за затворници над 70 години или болни", поясни заместник-генералният директор на отдела за наказания Сити Сутивонг. В тези случаи няма процес на молба за условно освобождаване, обясни още той. Лечението на бившия премиер в болница е по преценка на медицински специалисти и няма ограничение във времето, добави Сити.