Националната авиокомпания на Нова Зеландия отменя всички полети към и извън столицата Уелингтън, а южният град Крайстчърч обявява извънредно положение, тъй като останките от тропическия циклон Гита удариха страната, съобщава "Ройтерс".

Дори преди бурята да удари с пълна сила, сериозни валежи в централната част на Нова Зеландия предизвикаха наводнения в Крайстчърч. "Пълното въздействие на бурята ще бъде усетено през нощта и утре сутринта. Очакваме да бъдат наводнени домове", коментира кметът на града Лиан Далзиел, настоявайки жителите на ниско разположените райони да се евакуират. 

Air New Zealand обяви, че всички полети до столицата ще бъдат отменени, тъй като се очаква лошо врем и силни дъждове и пориви на вятъра до 150 км/ч.

Премиерът на страната Джасинда Ардърн коментира, че военни са разположени на местата, които вероятно ще бъдат най-тежко засегнати, и националната служба на Гражданската отбрана в Уелингтън е готовност да се намеси.

"Моето послание към хората е, моля, обърнете внимание на предупрежденията по места, очаквайте проблеми с пътуванията и просто внимавайте", обясни тя пред репортери в парламента.

Циклонът Гита удари Фиджи и Тонга миналата седмица с ветрове до 275 км/ч. 

Тропически циклон опустоши тихоокеанските острови Тонга

Тропически циклон опустоши тихоокеанските острови Тонга

Бурята е ударила с ветрове от 230 км/ч и с пориви над 280 км/ч, най-силната буря регистрирана за последните 60 години

Циклонът оттогава е понижен до буря, но според прогнозите, все още има вероятност да предизвика хаос, преминавайки през централната част на Нова Зеландия.