Бившият вицепрезидент на Еквадор Хорхе Глас е започнал гладна стачка в затвира и е направил опит за самоубийство. Това заявиха в сряда неговият адвокат Соня Вера и бившият президент Рафаел Кореа, цитирани от "Ройтерс".

"Потвърдихме, че спешната медицинска помощ е опит за самоубийство. Той не е ял нищо и е в гладна стачка", написа Кореа в съобщение на X, което беше потвърдено от Вера в съобщение в WhatsApp.

В отделно съобщение на X Вера включи видеоклип на Глас, който разказва за ареста си миналата седмица.

Глас обвинява полицията, че го е малтретирала по време на ареста в Кито.

"Опитах се да се изправя, но не можах от побоя, който ме нанесоха", каза Глас във видеото.

Припомняме, че Глас, който вече е осъждан два пъти за корупция и сега е изправен пред нови обвинения, беше арестуван в петък след операция на полицията в мексиканското посолство в Кито, където той живееше от декември.

Той беше откаран в болница в понеделник, след като службата в затвора каза, че той отказал да яде храна, предоставена в затвора, и се разболял.

Бившият вицепрезидент на Еквадор е върнат в затвора

Бившият вицепрезидент на Еквадор е върнат в затвора

Адвокатите на Хорхе Глас не могат да се свържат с него

Случаят доведе до дипломатически скандал между Мексико и Еквадор поради характера на посолството в чужда държава. 

Видео клипове от вътрешността на посолството, излъчени по време на ежедневната пресконференция на мексиканския президент Лопес Обрадор вчера, показват, че еквадорските служители са използвали груба сила при ареста на Глас.

"Не можем да позволим нещо подобно да бъде пренебрегнато. Няма да мълчим", посочи Лопес Обрадор. По негови думи видеото ще бъде използвано в искането на Мексико Международният съд на ООН да поеме случая.

Испания осъди действията на Еквадор в Мексико

Испания осъди действията на Еквадор в Мексико

Поредна държава разкритикува ареста на вицепремиера

Никарагуа и Испания също подкрепиха Мексико и осъдиха еквадорските власти.