Бившият вицепрезидент на Еквадор Хорхе Глас е върнат в затвора в град Гуаякил, след като беше изписан от болница. Това съобщават от Reuters днес по данни на агенцията за затворите SNAI.

"В съответствие с оценките, извършени от (болничния) персонал, гражданинът вече показва приемливи параметри на здравето в нормални граници", потвърди SNAI в изявление, като увери, че физическата цялост на Глас ще бъде защитена.

Тази седмица адвокатите на Глас изразиха тревога, че той не е успял да говори с правния си екип. Те многократно са изявявали предупреждения, че животът на политика може да бъде в опасност в затвора.

"Вчера те блокираха влизането ми във военноморската болница, което означава, че хуманните правила, международните и националните закони са били нарушени", заяви адвокатът Едуардо Франко Лоор, като добави, че е подадена молба за освобождаването на Глас.

Правителството на Еквадор съобщи за доказателства, че Глас е планирал да избяга, но допълнителна информация не е предоставена до момента.

Генералният секретар на Организацията на американските държави Луис Алмагро заяви на среща вчера, че нападението не може да бъде оправдано от вътрешните закони: "Да го приемеш означава да изтриеш с един удар най-основен закон."

Видео клипове от вътрешността на посолството, излъчени по време на ежедневната пресконференция на мексиканския президент Лопес Обрадор вчера, показват, че еквадорските служители са използвали груба сила при ареста на Глас.

"Не можем да позволим нещо подобно да бъде пренебрегнато. Няма да мълчим", посочи Лопес Обрадор. По негови думи видеото ще бъде използвано в искането на Мексико Международният съд на ООН да поеме случая.

Припомняме, че Хорхе Глас беше арестуван в петък при полицейска акция в мексиканското посолство в столицата Кито, където той се укриваше от декември. В понеделник той е бил отведен във военноморска болница, след като службата в затвора съобщи, че той отказва да яде храната, предоставена в затвора.

Акцията и последвалия арест на Глас ескалираха спора между Еквадор и Мексико, като това накара Мексико да прекрати дипломатическите отношения с Еквадор и предизвика критики от страни в и извън региона.

И Никарагуа скъсва връзките си с Еквадор след ареста на вицепремиера в Мексико

И Никарагуа скъсва връзките си с Еквадор след ареста на вицепремиера в Мексико

Мексико вече обяви по-рано същото решение