Бившият вицепрезидент на Еквадор Хорхе Глас беше арестуван вчера вечерта от държавните власти, след като беше отведен от мексиканското посолство. Това съобщават днес от Reuters.

Полицейски екип е влязъл със сила в посолството на Мексико преди да извърши ареста, по данни на мексиканският президент. Засилено военно присъствие се наблюдава в магистърския съд, където бе отведен бившия вицепрезидент.

Алисия Барсена, мексиканският външен министър, обяви "незабавното" спиране на дипломатическите връзки с Еквадор малко след това в пост в социалната мрежа X. Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор посочи, че е инструктирал Барсена да преустанови дипломатическите връзки с южноамериканската държава. Той описа ареста като "авторитарен" акт и нарушение на международното право и мексиканския суверенитет.

В изявление президентството на Еквадор обвини Мексико, че "е злоупотребило с имунитетите и привилегиите, предоставени на дипломатическата мисия, като подслоняваше бившия вицепрезидент и предостави дипломатическо убежище в противоречие с конвенционалната правна рамка".

Хорхе Глас подаде оплакване, че е преследван заради политическата си принадлежност. Правителството на Еквадор отрече такива подбуди.

Припомняме, че Глас се криеше в посолството, откакто поиска политическо убежище през декември - молба, която Мексико удовлетвори по-рано тази година.

Вече седмица напрежението между Мексико и Еквадор ескалира, като вчера от Кито са обявили мексиканския посланик в столицата за "persona non grata".

По данни на Reuters по-рано тази седмица някои официални лица бяха разгневени от коментарите на президента Лопес Обрадор за кървавите избори в южноамериканската страна миналата година, при които беше убит кандидат за президент.

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа встъпи в длъжност в края на миналата година и бързо се сблъска с ескалиращ конфликт с наркобанди. Това го накара да обяви извънредно положение в цялата страна в началото на тази година, което той удължи миналия месец.

Припомняме още, че Хорхе Глас беше вицепрезидент по време на правителство на Рафаел Кореа между 2013 и 2017 г. Глас е бил осъден на шест години затвор през 2017 г., след като беше признат за виновен в получаване на подкупи от бразилската строителна фирма Odebrecht в замяна на възлагане на държавни поръчки. Бившият вицепрезидент има издадена заповед за превантивен арест и по друг случай на корупция.

Еквадор задържа 14 души, подпомагали престъпността в страната

Еквадор задържа 14 души, подпомагали престъпността в страната

Арестуваните са съдии, адвокати и полицаи