Еквадорските власти са поискали разрешение от Мексико да влязат в посолството в Кито, за да арестуват бившия вицепрезидент на Еквадор Хорхе Глас. Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление еквадорското външно министерство.

Глас, осъден два пъти за корупция, поиска политическо убежище в Мексико през декември с аргумента, че е преследван от канцеларията на главния прокурор.

"Ние потвърждаваме, че Министерството на външните работи по дипломатически канал е поискало разрешение от посолството на Мексико, така че органите да могат да изпълнят заповедта на Националния съд на Еквадор за залавянето на Хорхе Давид Глас Еспинел, който е вътре в дипломатическата мисия", заяви министерството в X, след като местните медии съобщиха за искането.

Мексиканските власти не отговориха веднага на искането за коментар, нито пък публично отговориха на молбата за убежище.

Бившият вицепрезидент, който служи при левия бивш президент Рафаел Кореа между 2013 и 2017 г., е в мексиканското посолство в Кито от 17 декември миналата година.

През януари съдия нареди Глас да бъде задържан по обвинения в злоупотреба с ресурси, предназначени за възстановяването на провинция Манаби след земетресение през 2016 г. Той загуби обжалването на мярката през февруари.

Глас беше осъден на шест години затвор през 2017 г., след като беше признат за виновен в получаване на подкупи от бразилската строителна фирма Odebrecht в замяна на възлагане на държавни поръчки.

Той получи отделна присъда от осем години затвор през 2020 г., както и Кореа, за използване на пари от изпълнители за финансиране на кампании за политическото движение на Кореа.

Адвокатът му Едисън Лойза твърди, че животът на клиента му, освободен за последно през ноември 2022 г., след като изтърпя пет години от присъдите си, може да бъде в опасност, ако бъде върнат в затвора.