Компаниите на Доналд Тръмп били натрупали дългове в размер на най-малко 650 млн. долара, два пъти повече от декларираното от кандидат-президента на републиканците в рамките на кампанията му, показва разследване на в. "Ню Йорк таймс".

Авторитетното издание е ангажирало специализирана компания за информация за недвижимо имущество, за да събере данни за имотите на магната, и по-специално за притежаваните от него офис сгради и игрища за голф.

Освен задълженията от 650 млн. долара, значителна част от състоянието на Тръмп е обвързано с три партньорства, които дължат общо 2 млрд. долара на куп кредитори. Сред кредиторите на империята на Тръмп е Bank of China, една от най-големите държавни банки в Китай (страна, която милиардерът редовно представя като търговски партньор, който трябва да бъде подчинен), както и "Голдман Сакс", известната инвестиционна банка, която Тръмп обвинява, че подпомага опонентката му в надпреварата за Белия дом Хилари Клинтън.

В предизборната си кампания Тръмп се опитваше да наложи представата за себе си като бизнесмен, който е спечелил с труд милиардите си и не дължи на никого нищо, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Милиардерът обича да изтъква успеха си в бизнеса, представяйки го като гаранция за способността му да управлява САЩ. Той обаче отказва да обяви публично доходите си, както и да допусне независим одит на състоянието на бизнеса си.