Властите в китайския Шанхай ще позволят на повече бизнеси в райони с нулев COVID риск да възобновят нормалната си дейност от началото на юни.

Това заяви заместник-кметът в четвъртък Джан Уей, докато градът се подготвя за края на блокирането от 1 юни.

Джан каза на брифинг, че икономиката се връща към нормалното си състояние, като ежедневният капацитет на контейнери в пристанищата на Шанхай сега е около 90% от нивата преди година.

Шанхай се сбогува със строгия COVID локдаун от 1 юни

Шанхай се сбогува със строгия COVID локдаун от 1 юни

Драстичните мерки забавиха рязко икономическата активност на Китай

Припомняме, че тежките блокади заради вируса продължиха над шест седмици.

Заради строгите противоепидемични мерки се стигна до рязко забавяне на икономическата активност на Китай.

Пълното блокиране на Шанхай заради коронавируса ограничава стотици милиони потребители и работници в десетки други градове, а също навреди на продажбите на дребно, промишленото производство и заетостта. Засилиха се и опасенията, че икономиката може да се свие през второто тримесечие на годината.

Тежките ограничения, които все по-малко съответстват на останалия свят, който отменя ограничителните мерки дори когато инфекциите се разпространяват, също оказва сериозно влияние върху глобалните вериги за доставки и международната търговия.

По последни данни промишленото производство на Китай е спаднало с 2,9% през април спрямо година по-рано, понижавайки се рязко от 5% увеличение през март. Продажбите на дребно пък са се свили с 11,1% на годишна база, след спад от 3,5% през предходния месец.

Шанхай отваря отново след месеци на COVID блокади

Шанхай отваря отново след месеци на COVID блокади

Не бяха предоставени никакви подробности, освен че властите в Шанхай планират постепенно да възстановят