В интервю за БиБиСи бившият министър-председател на Великобритания Тони Блеър определи ислямския радикализъм като основната заплаха в съвременния свят.

Радикалните ислямисти смятат, че всеки метод за постигане на целта е оправдан, включително и използването на химически, биологични или ядрени оръжия, каза Блеър.

Бившият министър-председател, по чието време Великобритания се присъедини към войната в Афганистан и Ирак, отхвърли предположенията, че неговата собствена политика е допринесла за развитието на ислямския радикализъм.

Запитан за това как той се отнася към твърдението, че чеченци, палестинци, иракчани и афганистанци се противопоставят на окупацията, Блеър заяви, че западната политика е проектирана да издържи на радикалните ислямисти, защото те са „неморални и изостанали".

Целта на „Ал-Кайда" в Ирак е „не да експулсира американски войски от Багдад, а да дестабилизира правителството, за което гласува иракският народ", каза още той.

Бившият британски лидер, който сега е специален пратеник на международния квартет за Близкия Изток, заяви, че Иран е един от най-големите "спонсори" на ислямския радикализъм и не трябва да се допуска създаването на ядрено оръжие от Техеран.

Ние трябва да дадем много ясен сигнал на Иран, че не може да има ядрени оръжия и че ние ще ги спрем", изтъкна Блеър.

Най-сериозната заплаха е комбинацията от това радикално екстремистко движение и използването на ядрени, химически или биологични оръжия.

Блеър уточни, че той не се застъпва за военните действия, но трябва да бъдат отчетени всички възможни варианти.

В интервюто той заяви, че идеята му за външна политика се е променила след атентатите в САЩ през 2001 година.

Тони Блеър изрази оптимизъм по отношение на перспективите за мир в Близкия Изток.

Припомняме, на 2 септември във Вашингтон започната мирните преговори между лидерите на Израел и Палестина. Те се споразумяха и за продължаването им на 14 и 15 септември в Близкия Изток.