"След една година ще напусна премиерския пост", обяви британският министър-председател Тони Блеър при посещение в лондонско училище. 

Той обаче не посочи конкретна дата и подчерта, че ще се оттегли, когато интересите на страната го изискат, в зависимост от обстоятелствата и времето.

Той добави и че лейбъристката партия трябва да си даде сметка, че в момента има много важни неща за вършене - в здравната и образователната система, а в международен план - за конфликта в Близкия Изток.

От друга страна обаче Блеър обеща, че той няма да участва в следващите избори.
Той добави и че след три седмици ще участва за последен път в конференция на Лейбъристката партия.

Освен това Блеър се извини за кавгите в редиците на Лейбъристката партия, посветени на неговото оттегляне и добави, че последната седмица не е била от най-хубавите за съпартийците му.

"Това, което е важно в момента, е да осъзнаем, че на първо място е интересът на страната, а след това сме ние", уточни британският премиер.

Поддръжници на Блеър се надяват, че с това си изказване премиерът ще спре „вредните спекулации" за бъдещето му.

Други лейбъристи обаче смятат, че сегашното му изявление не е достатъчно, за да се спре войната в партията.

Припомняме, че в последно време доверието в Блеър бележи сериозен спад. Според анализатори това се дължи на подкрепата, която той неизменно дава на политиката на американския президент Джордж Буш, а по-специално на отношението му към войната в Ирак.