Британският премиер Тони Блеър никак не съжалява за отстраняването на Саддам, заяви той на съвместна пресконференция с иракските лидери в силно укрепената зелена зона в Багдад.

Бъдещето на Ирак трябва да се определя от иракчаните и е важно всички съседни страни да разберат и уважават това, заяви Блеър.

Той пристигна в Багдад изненадващо - последното му посещение като премиер в очакване на оттеглянето му на 27 юни.

С иракския министър-председател Нури ал Малики и с президента Джалал Талабани британският премиер е обсъдил ситуацията в Ирак, който беляза управлението му.

Четири години след инвазията американските и британските сили в Ирак са атакувани ежедневно от бунтовниците, верското насилие подкопава държавата, а представители от и извън управляващата коалиция признават, че стабилизирането на Ирак е почти невъзможно, отбелязва Ройтерс.

Но Блеър отчете политически напредък в страната, който трябва да бъде използван, за да се създадат предпоставки за дългосрочна сигурност. Ключът към това според него е помирение, което да гарантира защита на интересите на различните общности.

Британските сили са съсредоточени основно в района на Басра, който стана арена на ожесточена борба за контрол върху петролните продукти. Градът е най-богатият иракски град и е врата към Залива.

В момента Лондон съкращава силите си в Басра от 7 000 на 5 500.