Британският премиер Тони Блеър, открояващ се традиционно със своя евроскептицизъм, даде да се разбере, че ще се противопостави остро, в случай че страната му бъде принудена да се лиши от правата си, касаещи външната политика на ЕС, предаде АФП.

Лейбъристкото правителство на Тони Блеър, който на 27 юни ще отстъпи поста на своя наследник Гордън Браун, се бори за значителни поправки в началния вариант на евроконституцията.

 На първо място британското правителство отхвърля задължителния юридически характер на Хартата за основните права на ЕС, която налага спазването от страните-членки на серия от фундаментални социални принципи - като правото на стачка например.
Няма да приемем договор, който ще позволи на Хартата за основните права да променя британските закони, е изтъкнал министър-председателят в парламентарната комисия по външна политика.

Тони Блеър е изразил крайна въздържаност и в областта на външната политика, където Великобритания иска да запази пълен суверенитет.
Той поставя под въпрос степента на правомощия на бъдещия министър на външните работи на ЕС.

Що се отнася до бюджетната политика и инициативите в областта на правосъдието, лейбъристкият лидер е припомнил несъгласието на Великобритания да се откаже от "своето общностно право, правосъдната и полицейската система".

Накрая Тони Блеър е изтъкнал, че страната му не би желала да се увеличава броят на решенията, вземани с квалифицирано мнозинство за сметка на тези с единодушие особено в сферата на правосъдието.

Наблюдателите са на мнение, че тези искания ще бъдат трудно възприети от 18-те страни, които одобриха конституцията.
Но и те са съгласни с финалните думи на Блеър, че ако "участниците искат да постигнат споразумение, то би следвало да се разберат".

В началото на седмицата британският министър-председател изложи четирите основни възражения на страната му към проекта за нова европейска конституция. Проектодокументът трябва да бъде обсъден на срещата на високо равнище на ЕС на 21 и 22 юни.

Полша обяви, че по време на гласуванията на срещата на държавните и правителствени ръководители ще разчита на голяма подкрепа и влиянието си сред някои страни-членки, което ще е за сметка на германското влияние в ЕС.
Подобен ход автоматично ще изолира Варшава от дебата за модернизиране на Европейската конституция, провала на която чрез едно полско вето ще въвлече ЕС в сериозна криза.

Председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозо недвусмислено заяви, че Полша рискува да загуби европейски пари и солидарност, ако блокира споразумението за нов договор за конституция.