Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза в събота, че е обсъдил руската агресия в Украйна по време на над петчасовите си разговори с китайския външен министър Уан Йи, в които е изразил загриженост относно обвързаността на Пекин с Москва, съобщи Reuters.

Двамата определят първия си личен разговор от октомври насам като "откровен".

Той се проведе ден след като те присъстваха на срещата на външните министри от Г-20 на индонезийския остров Бали.

"Споделих отново с държавния съветник, че сме загрижени за позиционирането на КНР до Русия", каза Блинкън на пресконференция след разговора. Той не смята, че Китай се държи неутрално, тъй като е страната е подкрепила Русия в ООН и е "подсилила руската пропаганда".

САЩ и Китай с конструктивен разговор на Г-20

САЩ и Китай с конструктивен разговор на Г-20

Блинкън разговаря с китайския си колега за първи път от октомври

Според Блинкън китайският президент Си Дзинпин е дал да се разбере ясно в разговор с президента на РФ Владимир Путин на 13 юни, че стои зад решението за създаване на партньорство с Русия.

Агенцията отбелязва, че малко преди нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари Пекин и Москва са обявили партньорство "без ограничения", макар че американските власти твърдят, че не са видели Китай да нарушава санкциите срещу Русия или да й предоставя военно оборудване.

Попитан за отказа му да проведе разговори с руския външен министър Сергей Лавров на срещата на Г-20, Блинкън заяви: "Проблемът е следният - не виждаме никакви признаци, че Русия в този момент е готова да се ангажира със смислена дипломация."

Лавров напуска срещата на Г-20 преждевременно

Лавров напуска срещата на Г-20 преждевременно

Единствената двустранна среща, за която е съобщено до този момент, е тази с Китай

Според китайския външен министър има опасност посоката на отношенията между САЩ и Китай да бъде допълнително "отклонена" поради проблем с начина, по който САЩ приемат Китай.

Уан Йи каза също, че Вашингтон трябва да отмени възможно най-скоро допълнителните мита за Китай и да прекрати едностранните санкции срещу китайски компании.

"Продължавайки напред, Съединените щати искат каналите ни за комуникация с Пекин да продължават да са отворени", посочи Блинкън.

Той отбеляза, че се очаква президентите Джо Байдън и Си Дзинпин да разговарят през следващите седмици.