Съединените щати и Китай изразиха сдържана надежда в събота да попречат на напрежението да излезе извън контрол, докато проведоха редки разговори в рамките на Г-20 на индонезийския остров Бали. Това стана ясно след срещата между държавния секретар Антъни Блинкън и външния министър Ван И, съобщи АФП. 

Не се очаква пробия, но двете сили са смекчили тона си и засилили взаимодействието в момент, когато Западът е съсредоточен върху войната в Украйна.

"В отношения, толкова сложни и последователни като тези между Съединените щати и Китай, има много за какво да се говори, каза Блинкън. Очакваме с нетърпение продуктивен и конструктивен разговор", каза Блинкен.

Ван каза, че президентът Си Дзинпин вярва в сътрудничеството, както и във "взаимното уважение" между двете най-големи икономически сили в света и че трябва да има "нормален обмен" между тях.

"Трябва да работим заедно, за да гарантираме, че тези отношения ще продължат да се движат напред по правилния път", каза той пред знамената на САЩ и Китай преди деня на преговорите, който ще включва работен обяд.

Даниел Критенбринк, висшият дипломат на САЩ за Източна Азия, по-рано каза, че Блинкън ще направи "всичко възможно, за да гарантира, че няма да се стигне до конфликт".

Байдън може да обяви намаляване на митата от Китай тази седмица

Байдън може да обяви намаляване на митата от Китай тази седмица

Решението може да включва отмяна на митата върху потребителски стоки

Това е първата лична среща на Блинкън и Ван от октомври. Очаква се те да се подготвят за виртуални разговори през следващите седмици между Си и президента Джо Байдън.

След дълго затихване по време на пандемията между двете страни, от миналия месец се провеждат разговори на ниво отбрана, финанси и национална сигурност.

Държавният китайски вестник Global Times, известен с критиките си към Съединените щати, написа, че нарастващата дипломация "подчертава консенсуса на двете страни за избягване на ескалация на конфронтацията".

Но напрежението остава високо, особено в Тайван, като Съединените щати изразяват загриженост, че Китай засилва натиска върху самоуправляващата се демокрация, която смята за част от своята територия.

Байдън обяви световна инициатива за противодействие на Китай

Байдън обяви световна инициатива за противодействие на Китай

Въпреки че не спомена конкретно страната