Президентът на Съединените щати Джо Байдън може да обяви решението си за облекчаване на митата върху вноса от Китай още тази седмица, съобщават "Уолстрийт джърнал" и "Блумбърг" в понеделник, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Според един от източниците решението може да включва отмяна на митата върху потребителски стоки като дрехи и училищни пособия. Освен това администрацията на Байдън може също така да започне широка рамка, която ще позволи на вносителите да поискат освобождаване от мита.

По-рано бе съобщено, че правителството на САЩ има противоречия по въпроса за китайските мита. От друга страна, властите в Пекин подчертаха, че подобен ход би бил от полза на глобално ниво.

Този ход на САЩ, който може да намали вътрешната инфлация, също така може да намали натиска върху Пекин.

Администрацията на Байдън обмисля какво да прави относно тарифите на бившия президент Доналд Тръмп върху вноса на стойност стотици милиарди долари от Китай, който е едновременно най-големият му търговски партньор и най-мощнен конкурент. Докато някои предприятия се възползваха от защитата от китайския внос, тези, които използват стоките като суровини в области, включително производството, бяха ощетени от покачването на цените.

Байдън каза миналия месец, че ще разговаря с китайския си колега президент Си Дзинпин "скоро" и е "в процес на вземане на решение" относно митата. Американски служители работят по организирането на възможно обаждане това лято, тъй като напрежението между двете най-големи икономики в света нараства, включително относно Тайван, Украйна и правата на човека.

Търговският представител на САЩ Катрин Тай каза на изслушване в Сената наскоро, че митата са "значителна част от ливъриджа". Тези коментари са в контраст с министъра на финансите Джанет Йелън, която каза през юни, че тарифите са навредили на американските потребители и бизнеса и допринасят за най-бързата инфлация от 40 години.

Пауъл: Фед подцени инфлацията

Пауъл: Фед подцени инфлацията

Фед ще може да поддържа силен пазар на труда и едновременно да ограничи инфлацията, рецесията не е неизбежна