Федералният резерв на САЩ подцени инфлацията по-рано, призна председателят на централната банка Джером Пауъл в четвъртък, пише СиЕнБиСи.

Въпреки това Фед ще може да поддържа силен пазар на труда и едновременно да ограничи инфлацията, каза Пауъл пред комисията на Конгреса.

Енергията е извън контрола на Фед, отбеляза той, добавяйки, че без стимулиране, свързано с пандемията с коронавируса, националната икономика не би била в толкова силна позиция, каквато е сега.

В изказване пред банковия комитет на Сената ден преди това Пауъл каза, че Фед разбира "трудностите, които причинява високата инфлация. Ние сме силно ангажирани да намалим инфлацията и се движим бързо към това."

Пауъл каза също, че икономическите условия като цяло са благоприятни, което показва силен пазар на труда и голямо търсене.

Показанията на Пауъл идват, след като Фед повиши лихвите със 75 базисни пункта, или 0,75 процентни пункта, по-рано този месец. Това е най-голямото повишение на лихвите на Фед от 1994 г.

CNBC: Рецесия на хоризонта, първо в САЩ и на 75% после може и по света

CNBC: Рецесия на хоризонта, първо в САЩ и на 75% после може и по света

CNN: Дори Фед не е сигурен, че вече може да избегне рецесия

Очаква се инфлацията да бъде висока в "много краткосрочен план", но ще падне "доста бързо" след това до нива, съответстващи на ценовия мандат на Фед, подчерта Пауъл.

Въпреки че инфлационните очаквания са закотвени в момента, Пауъл отбеляза, че това не е достатъчно, тъй като "неизбежно с течение на времето тези очаквания ще бъдат под натиск", ако хората загубят доверие във възможността за понижаване на инфлацията.

Пауъл каза в четвъртък, че стейблкойните трябва да бъдат регулирани на федерално ниво.

Има много регулаторни агенции, които биха могли да се включат в процеса, като Комисията по ценни книжа и борси, банкови регулатори или самият Фед, каза Пауъл в изслушване пред Камарата на представителите. Необходима е регулаторна рамка за цифровите финанси, за да се "защити обществеността", отбеляза той, като добави, че е важно законодателите да финализират законодателството по въпроса бързо предвид нестабилността на компаниите в сектора.

Потенциалният дигитален долар трябва да бъде създаден от Фед, тъй като може да бъде използван от американската общественост при плащания, подчерта той. Въпреки това централната банка все още не знае дали САЩ се нуждаят от цифров долар като такъв, отбеляза още Пауъл.

Инструментите на Федералния резерв на САЩ могат да помогнат за възстановяване на баланса между търсенето и предлагането на жилищния пазар в краткосрочен и средносрочен план.

Има проблем с дългосрочното предлагане на жилища. През последните две години увеличението на цените на жилищата е било "изключително високо", според Пауъл.

Рецесията в САЩ не е неизбежна. Коментарът идва в съответствие с изявлението на президента на САЩ Джо Байдън по темата.

Байдън отказва по-евтин бензин в Америка срещу железния юмрук на Путин в Европа

Байдън отказва по-евтин бензин в Америка срещу железния юмрук на Путин в Европа

Белият дом отново обвини Москва за поскъпването на бензина в САЩ