Плитка рецесия в САЩ е "виртуална сигурност" през третото тримесечие, според Майкъл Йошиками от Destination Wealth Management, тъй като Федералният резерв започва историческа атака срещу инфлацията, пише СиЕнБиСи.

В сряда Фед обяви увеличение от 75 базисни пункта на лихвените проценти, което е най-голямото от 1994 г. Председателят Джером Пауъл също така сигнализира за намерението на Федералния комитет за отворен пазар да продължи агресивния си път на затягане на паричната политика, за да овладее инфлацията. Индексът на цените скочи с 8,6% на годишна база през май, най-горещата инфлация от 1981 г.

Въпреки това, внимателно наблюдаваният инструмент за проследяване на БВП на Фед показва, че рецесията е на хоризонта и анализаторите очакват рязкото повишаване на цикъла на Фед да потисне още повече забавящия се икономически растеж.

Говорейки пред Squawk Box Europe на CNBC в четвъртък, Йошиками, основател и главен изпълнителен директор на Destination Wealth Management, каза, че уклонът на Фед към ново увеличение от 50 до 75 базисни пункта през юли показва, че централната банка "ще предприеме всички необходими действия, за да спре инфлация."

"Проблемът, който ще имаме, е дали ще насочат икономиката към рецесия, когато потребителят вече започва да се отдръпва?" 

"Пазарът на жилища в САЩ наистина е затворен с лихви по ипотеките, близо до 6% в момента и мисля, че е виртуална сигурност, че ще изпаднем в рецесия през следващото тримесечие".

Въпреки че рецесията сега е широко приета вероятност, Йошиками отбеляза, че това не означава непременно, че дългосрочното икономическо страдание е неизбежно. 

Основният вариант според него е за плитка рецесия по-късно тази година, преди Фед да намали лихвите следващата година, за да рестартира икономиката, след като инфлацията е под контрол. Йошиками предполага, че това ще позволи на икономиката на САЩ да излезе от рецесията, да постигне значителен растеж и да избегне "стагфлация" - период на висока инфлация, забавяне на растежа и висока безработица.

Очертава ли се глобална рецесия?

Съществува и потенциал рецесия в САЩ да се разпространи по целия свят.

Андреа Диченцо, вицепрезидент и портфолио мениджър за стратегии в Loomis Sayles, сега поставя шанса за глобална рецесия на около 75%.

Въпреки това тя добави, че: "Действията на Фед вчера, както и други координирани действия на централната банка, ни накараха да мислим, че може би глобалната рецесия е вероятно да бъде плитка".

Диченцо все пак вярва, че централните банки вероятно ще могат да ограничат икономическите щети, след като най-лошата инфлация премине.

Не всички обаче са толкова убедени, че рецесията е неизбежна.

Известният инвеститор Кевин О'Лиъри заяви в четвъртък, че икономиката на САЩ е много по-силна, отколкото хората си мислят и все още няма "доказателство" за предстоящо забавяне или рецесия.

"Не казвам, че няма да има, но всеки, който казва, че е зад ъгъла следващата седмица, просто греши", каза той.

Изпълнителният директор на Morgan Stanley: Възможно е САЩ да изпаднат в рецесия

Изпълнителният директор на Morgan Stanley: Възможно е САЩ да изпаднат в рецесия

Джеймс Горман: Очевидно сега вероятността е 50-50

Този следобед маниаци на паричната политика като мен се настроиха да гледат как самата "Сребърна лисица" обяснява идеите на Фед зад решението си да повишат лихвените проценти с три четвърти от процентния пункт - най-агресивното, предприето от банката от 1994 г., пише Алисън Мороу за СиЕнЕн.

Позволете ми да обобщя коментарите на председателя на Фед Джей Пауъл: "Инфлацията е лоша. Правим всичко възможно. Никой наистина не знае какво, по дяволите, става".

Ето каква е сделката: Катастрофалният доклад за инфлацията, който излезе в петък, почти гарантираше, че Фед ще трябва да направи повече от увеличението с половин пункта, което преди това посочи, че ще направи. Цените се покачиха с 8,6%, което е нагоре спрямо предходния месец, което означава, че вървят в грешна посока. Този доклад бе толкова лош, че някои анализатори дори очакваха Пауъл и неговите икономисти да се стремят още повече към повишаването на лихвените проценти - защо да спирате на 0,75, просто пуснете кучето от веригата и ги повишите до край, Джей?

Отговорът е, защото той не искаше да изплаши инвеститорите, които току-що цопнаха като хипопотами направо на мечи пазар.

И този така наречен ход от 75 базисни точки изглежда отрезви Уолстрийт. Това показа, че Фед е сериозен, но не се паникьосва.

Защо по-високите лихви са от значение?

Това е един от основните инструменти на Фед. Повишавайки лихвите от близо нула в началото на годината, централната банка оскъпява възможността за бизнеса и хората да заемат пари. Което очевидно е неприятно, ако сте собственик на бизнес, който иска да се разшири или ако искате да купите жилище или да изтеглите какъвто и да е заем по каквато и да е причина в близко бъдеще.

Животът вече е толкова скъп, а сега ще вдигнеш лихвите по кредитните ми карти, Джей? Какво, трябва да направя, да спра да пазарувам ли?

И отговорът е да, но почти. Все пак не спирайте напълно да пазарувате, скъпи граждани - вашият хищен апетит за потребителски стоки е двигателят, който захранва най-голямата икономика в света и всички сме прецакани, ако спрете тези пътувания, когато отивате, за "Само едно бързо нещо" и в крайна сметка си тръгвате с нова лампа, резервоар за пропан за вашето къмпинг пътуване, три бански костюма, някои нови канцеларски материали и блендер.

ФЕД: Инфлацията е сравнима със 70 -те години на миналия век

ФЕД: Инфлацията е сравнима със 70 -те години на миналия век

Изпълнителният директор на JPMorgan: Американската икономика е изправена пред ураган

Крипто зима

Теорията за "по-големия глупак" е популярна концепция във финансите, да не говорим за по-тъмните изкуства и схемите Понци. Идеята е, че винаги можете да правите пари, търгувайки с безполезни или надценени активи, стига да има други (по-глупави) хора, желаещи да предложат повече.

Представете си актив, който по същество представлява само няколко реда код без видима присъща стойност и без видимо приложение в реалния свят. Но вдъхнете на този актив безграничен шум от шепа ранни осиновители, които могат да спечелят значително, ако успеят да убедят повече хора да купят този актив. Включете няколко шумни думи, трибализъм, FOMO и шепа одобрения от знаменитости и сте в бизнеса.

Ето - В случай, че още не ви е ясно, говорим за биткойн, който тази седмица бе сериозно разбит. И тогава, само за да стана още по неприятно, Бил Гейтс пренебрегна крипто и техните сестрински продукти NFT като "100% базирани на теорията за по-големия глупак (В превод за недоразбралите: Това е измама)".

Въпреки понижаващите се стойности и сътресенията в големите платформи за търговия, верните на криптовалутата свиват рамене, коментира моята колежка Никол Гудкайнд. Казват, че този срив е част от живота в бизнеса с биткойни - ниските нива на мечи пазар са по-ниски, но и върховете също са по-високи.

В случай, че сте пропуснали, ето обобщение на последните няколко дни:

Bitcoin, най-ценната криптовалута в света, падна само на косъм над психологически значимото ниво от 20 000 долара в сряда. Това е около 70% под връх от близо 69 000 долара, достигнат само преди седем месеца.

Ether, втората по големина криптовалута, загуби около една трета от стойността си от петък и е със 75% от най-високата си стойност.

Coinbase, една от водещите крипто борси, уволнява 18% от персонала си.

Binance, друга платформа за обмен, трябваше да постави на пауза тегления за няколко часа в понеделник, казвайки, че някои транзакции са "заседнали". Същият ден Celsius Network също спря тегленията, позовавайки се на "екстремни пазарни условия".

Но инвеститорите, които са били в крипто играта от няколко години, не изглеждат твърде притеснени (поне не все още), защото са виждали подобно нещо преди.

Два предишни продължителни спадове доведоха до загуба на биткойн над 80% от стойността, но криптовалутат се върна. По време на крипто мечи пазара 2017-2018 биткойн падна с 83%, от около $19,400 до $3,200. Три години по-късно, през ноември 2021 г., се изкачи над 68 000 долара.

И в крайна сметка

Вижте, криптовалутата не е единственият актив, който има лоша седмица/месец/година. На практика всички акции са засегнати от затягането на паричната политика, което отблъсна инвеститорите от залагания на по-рискови активи като технологични акции и криптовалути.

Но крипто има уникални проблеми. Тя е млада - родена през 2009 г.; като един от най-младите членове на Gen Z; все още дори не е записана в средното училище и все още е с десетилетие от това да може да пие законно. Пазарът е почти напълно нерегулиран и се поддържа от орди знаменитости и неопитни инвеститори, които, ако трябва да се обзалагам, не биха разпознали блокчейн от буталка (дървен уред за биене на масло) с пистолет в главите им.

Ето защо хора като Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Джейми Даймън, главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс и малък, но нарастващ брой технологични лидери стават все организирани в предупреждавания към обществеността и законодателите за рисковете от крипто инвестирането.

Но както казва Бъфет: "Едва когато отмине отливът, разбирате кой е плувал гол".

Байдън: САЩ намаляват федералния дефицит с $1,6 трилиона

Байдън: САЩ намаляват федералния дефицит с $1,6 трилиона

Икономиката на САЩ трябва да бъде възстановена, а средната работническа класа е основата на американската икономика