Председателят и главен изпълнителен директор на Morgan Stanley Джеймс Горман предупреди в понеделник за възможността от рецесия в САЩ, съобщава СиЕнБиСи.

Шансовете за рецесия може да се покачват, тъй като Федералният резерв се бори с инфлацията, но е малко вероятно тя да е дълбока.

"Възможно е да изпаднем в рецесия, очевидно сега вероятността е 50-50", каза Горман в понеделник на финансова конференция, проведена от базираната в Ню Йорк банка. Това е в сравнение с по-ранната му оценка на риска от рецесия от 30%, каза Горман, който добави, че "едва ли на този етап ще влезем в дълбока или продължителна рецесия".

Горман говореше, докато пазарите бяха в свободно падане на фона на очакванията, че централните банки трябва да се борят агресивно с инфлацията. Ръководителите на банките биха тревоги за икономиката наскоро, тъй като Фед повишава лихвите и отменя програмите за количествено облекчаване.

Главният изпълнителен директор на Rival Джейми Даймън каза, че прогнозира предстоящ "ураган" заради централните банки и конфликта в Украйна.

Но Горман изрази увереност, че Фед в крайна сметка ще успее да намали инфлацията от нейните многодесетилетни максимуми.

Докато пазарите се сриваха, основите на икономиката, включително потребителските и корпоративните баланси, са в по-добра форма, отколкото пазарите предполагат, което дава комфорт на Горман.

Въпреки това Фед чакаше твърде дълго, за да повиши лихвите, което им дава по-малко място за маневриране, ако започне рецесия, каза Горман. Главният изпълнителен директор започна да обсъжда риска от рецесия с вътрешните си комисии миналия август или септември, когато бе ясно, че инфлацията ще бъде по-устойчива, отколкото се очакваше.

"В момента сме в нещо като "Смел нов свят" и не мисля, че има някой тук, който би могъл точно да предвиди къде ще бъде инфлацията след една година", коментира Горман.

ФЕД: Инфлацията е сравнима със 70 -те години на миналия век

ФЕД: Инфлацията е сравнима със 70 -те години на миналия век

Изпълнителният директор на JPMorgan: Американската икономика е изправена пред ураган