Белият дом за пореден път обвини руската инвазия в Украйна за поскъпването на бензина в САЩ, съобщава в. "Политико".

Междувременно президентът Джо Байдън притиска Конгреса да отмени федералния данък върху бензина.

Както той, така и енергийният министър Дженифър Гранхолм признаха, че данъчна ваканция върху горивата сама по себе си няма да е достатъчна, за да противодейства на повишаването на цените. Според тях обаче това е важна стъпка в продължаващия процес за подпомагане на американските потребители, тъй като доставките на петрол са ограничени.

"Можехме да си затворим очите за убийствените методи на Путин. Цената на горивото не би се повишила толкова, колкото сега. Вярвам, че това би било погрешно", подчерта Байдън.

CNBC: Рецесия на хоризонта, първо в САЩ и на 75% после може и по света

CNBC: Рецесия на хоризонта, първо в САЩ и на 75% после може и по света

CNN: Дори Фед не е сигурен, че вече може да избегне рецесия

Той направи контраст между двупартийната подкрепа за Украйна и критиките за растящите цени на горивата към администрацията му, която е изправена пред все по-голямо неодобрение заради почти рекордните нива на инфлация.

"Искате да кажете, че предпочитаме да имаме по-ниски цени на бензина в Америка и железния юмрук на Путин в Европа?", запита риторично Байдън и си отговори сам: "Не вярвам в това".

Държавният глава настоя петролните компании да увеличат капацитета за рафиниране и да прехвърлят "всяко пени" от спестяванията си от предложената данъчна ваканция за горивата на потребителите.

Вчера той призова за тримесечно спиране на федералния данък върху бензина от 18 цента на галон. Малко вероятно е обаче това да бъде прието в Конгреса.

В дългосрочен план, каза още Байдън, опитът от покачващите се цени на газа показва необходимост от електрически превозни средства, разширени системи за обществен транспорт и алтернативни енергийни ресурси като вятърна, слънчева и ядрена енергия.

САЩ искат руският петрол да тече, да няма световна рецесия и без печалби за Русия

САЩ искат руският петрол да тече, да няма световна рецесия и без печалби за Русия

Йелън: Но абсолютно целта е да се ограничат приходите за Русия