Съединените щати участват в изключително активни дискусии с европейските страни, насочени към ограничаване на приходите, които Русия може да генерира от продажба на петрол, каза във вторник министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, съобщава "Ройтерс".

Йелън каза пред финансовата комисия на Сената, че служителите на САЩ се стремят да задържат потока на руския петрол на световния пазар, за да задържат цените и да избегнат скок, който може да причини световна рецесия.

"Но абсолютно целта е да се ограничат приходите, отиващи за Русия", каза тя, добавяйки, че има различни начини да се постигне това, включително евентуален ход на купувачите да се обединят и да ограничат цените, които плащат на Москва.

Йелън призна във вторник, че инфлацията е на "неприемливи нива", но също така се опита да подчертае, че това не е проблем, който е изключителен само за Съединените щати, съобщава СиЕнЕн Бизнес.

"Войната на Путин в Украйна оказва влияние върху цените на енергията и храните в световен мащаб", каза Йелън пред депутатите. "Ние не сме единствената страна, в която се наблюдава инфлация. Можете да видите това в почти всяка развита страна по света."

САЩ спасяват Европа с ембаргов петрол от Венецуела

САЩ спасяват Европа с ембаргов петрол от Венецуела

Сърбия също ще остане без руски петрол

Говорейки по време на изслушване на финансовата комисия в Сената, Йелън посочи рекордното освобождаване на петрол от стратегическия петролен резерв от администрацията на Байдън. "Цените на енергията и бензина, макар и много високи, биха били по-високи без това", каза Йелън.

И все пак министърът на финансите подчерта, че Съединените щати не са имунизирани срещу глобалните енергийни шокове. "Ние сме част от световните петролни пазари, които са обект на геополитическо влияние. Предвид глобалната природа на тези пазари, за нас е практически невъзможно да се изолираме от шокове като тези, които се случват в Русия, които движат световните цени на петрола", каза Йелън.

Тя добави, че е изключително важно Съединените щати да станат "по-зависими от вятъра и слънцето, които не са обект на геополитическо влияние".

По време на подготвените си изказвания Йелън призна, че Съединените щати са изправени пред "макроикономически предизвикателства, включително неприемливи нива на инфлация". Йелън призова депутатите да предприемат действия за справяне с високата инфлация.

"Вярвам, че Конгресът може да направи много, за да облекчи разходите, които домакинствата изпитват", каза Йелън. По-конкретно, тя посочи инвестициите в намаляване на разходите за лекарства, отпускани с рецепта, инвестиране в чиста енергия, инвестиране в жилища на достъпни цени и подпомагане на семействата с разходи за грижи за деца и медицински разходи.

ЕС няма да намери качествен петрол като руския, убеден Медведев

ЕС няма да намери качествен петрол като руския, убеден Медведев

Руските банки продължавали да работят нормално въпреки изключването им от SWIFT

Ще отнеме време, за да се овладее инфлацията, каза Йелън. "Няма съмнение, че имаме огромен инфлационен натиск. Инфлацията е нашият основен икономически проблем в този момент", каза Йелън пред депутатите. "От решаващо значение е да се справим с него. Наистина очаквам инфлацията да остане висока, въпреки че много се надявам, че ще се понижи."

Йелън обясни, че нейното предишно очакване, че инфлацията ще бъде "преходна", не отчита множеството варианти на Covid-19, които нарушават веригите за доставки, нито инвазията на Русия в Украйна.

"Както посочи председателят Пауъл и двамата вероятно можехме да използваме по-добър термин от "преходен"", каза Йелън, имайки предвид предишния призив на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл да оттегли термина.

"Предполагам, че виждам по-голямата част от инфлацията като отразяване на факторите на търсенето и предлагането. От страната на предлагането имахме огромни проблеми с веригата за доставки поради пандемията и промените в модела на потребление от услуги към стоки". Министърът на финансите също така цитира "огромни увеличения" на цените на храните и енергията, отчасти отразяващи инвазията на Русия в Украйна.

ФЕД: Инфлацията е сравнима със 70 -те години на миналия век

ФЕД: Инфлацията е сравнима със 70 -те години на миналия век

Изпълнителният директор на JPMorgan: Американската икономика е изправена пред ураган