Президентът на САЩ Джо Байдън в неделя поднови глобална инфраструктурна инициатива, предназначена да противодейства на нарастващото влияние на Китай, съобщи The Hill. 

САЩ ще отделят 200 милиарда долара за усилията за финансиране на проекти в развиващите се страни и страни със среден доход.

Байдън заяви, че инициативата на Групата на седемте (Г-7) нации ще помогне на света да поеме силен път за бъдещето, като инвестира в устойчиви проекти, които "се основават на нашите споделени ценности".

"Тя е изградена с помощта на най-добрите глобални практики - прозрачност, партньорство, защита на труда и околната среда, каза Байдън в реч на срещата на върха на Г-7 в Германия. Ние предлагаме по-добри възможности за страните и хората по света да инвестират в критична инфраструктура, която подобрява техния живот, целия ни живот и осигурява реални ползи за всички наши хора", продължи той.

В допълнение към ангажиментите на САЩ, Байдън каза, че страните от Г-7 заедно ще се стремят да мобилизират 600 милиарда долара за партньорството до 2027 година. 

200 милиарда долара във финансирането, което САЩ ангажират през следващите пет години, са комбинация от федерално финансиране, безвъзмездни средства и инвестиции от частния сектор , според справка на Белия дом, разпространена преди забележките на Байдън.

Путин и Г-7 се обвиниха взаимно за инфлацията и продоволствената криза

Путин и Г-7 се обвиниха взаимно за инфлацията и продоволствената криза

Руският президент настоя да не се сочи с пръст операцията на Москва в Украйна

Планът, наречен Партньорство за глобална инфраструктура и инвестиции, е променената инициатива "Изграждане на по-добър свят", която Байдън разкри на миналогодишната среща на върха на Г-7. Първоначално партньорството беше кръстено на обширния дневен ред на Байдън за вътрешна политика, който оттогава спря в Конгреса.

В информацията на Белия дом се казва, че служители на администрацията на Байдън са пътували до държави през последната година, за да чуят от страните как инициативата може да отговори на техните нужди, подобрена координация с други държави от Г-7 и "сключени сделки, променящи играта".

Байдън в неделя изтъкна проекти, които инициативата вече финансира, като нов завод в Сенегал, който ще произвежда ваксини за COVID-19 и други заболявания.

Инициативата се фокусира върху четири стълба: справяне с изменението на климата и инвестиране в чиста енергия; изграждане на сигурен и отворен интернет и информационни системи; насърчаване на равенството и равенството между половете; и подобряване на здравната инфраструктура.

Въпреки че Байдън не спомена изрично Китай в изказванията си в неделя, инициативата се разглежда като усилие да се противопостави на китайската инициатива "Един пояс, един път", стартирана през 2013 г., която има за цел да инвестира в развитието на инфраструктурата в десетки страни.

САЩ очакват силна стратегия на НАТО спрямо Китай

САЩ очакват силна стратегия на НАТО спрямо Китай

Алиансът изготвя нова стратегическа концепция

Байдън заяви в неделя, че инвестициите ще имат конкретни ползи за американците и другите нации от Г-7 и каза, че инициативата предоставя възможност за демокрациите да докажат, че могат да постигнат резултат над автокрациите.