Външните министри на Г-7 обвиниха Русия, че изостря глобалната продоволствена криза вследствие "продължаваща агресивна война" срещу Украйна, съобщава "Ройтерс", цитирайки изявление на германското външно министерство.

Освен това министрите от Г-7 "отхвърлиха фалшивите твърдения и дезинформацията на Русия относно санкциите" и призоваха страната "да преустанови своите атаки и заплашителни действия" и да деблокира украинските черноморски пристанища, за да бъде възобновен износът на храни.

В изявлението се посочва, че министрите са заявили непоколебима подкрепа за Украйна и са обещали да предоставят на Киев военна помощ "колкото е необходимо".

Русия готова да отвори коридор за кораби с украинско зърно

Русия готова да отвори коридор за кораби с украинско зърно

В замяна Украйна трябва да разминира пристанищата

Те приветстваха и решението на ЕС да предостави на Украйна и Молдова статут на страни кандидат-членки.

В същото време руският президент Владимир Путин приписа вината за растящата инфлация на "безотговорността на Г-7"'.

"Рязкото нарастване на инфлацията не се случи вчера. Това е резултат от многогодишната безотговорна макроикономическа политика на страните от Г-7", подчерта той във видеообръщение към конференцията на БРИКС. По негови думи не бива да се сочи с пръст "спецоперацията" на Москва в Украйна.

Путин за пореден път увери, че Русия е готова да осигури непрекъснат транспорт на украинско зърно и обвини Запада за изкуствено предизвикване на истерия по въпроса.

Путин се забавлява, че Западът го вини за всички беди по света

Путин се забавлява, че Западът го вини за всички беди по света

Руският президент щял да си "поговори сериозно" със западните страни