Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изключи възможността за преговори за прекратяване на огъня между Русия и Украйна в момента. Той изрази своята гледна точка в интервю за германската медийна група Funke, част от което беше публикувано в събота.

"Русия трябва да стигне до точката, в която е готова да влезе в конструктивни преговори", каза Блинкън, отговаряйки на въпрос за възможността за мирни преговори между Москва и Киев. Целта, каза той, трябва да бъде справедлив и траен мир.

За някои идеята за прекратяване на огъня може да е изкушаваща и аз го разбирам, но ако това се сведе до действителната ратификация на завладяването на голяма украинска територия от Русия, това няма да бъде справедлив и дълготраен мир. Русия може да прегрупира своите войски и да атакуват отново след известно време", - каза държавният секретар на САЩ.

Блинкън: Контранастъплението на Украйна ще започне през следващите седмици

Блинкън: Контранастъплението на Украйна ще започне през следващите седмици

Той обяви, че санкционният натиск срещу Русия ще продължи

Припомняме, че в друга част на интевюто, публикувана в петък, Блинкън предположи, че контранастъплението на въоръжените сили на Украйна може да започне през следващите седмици. 

Той също така добави, че докато руската агресия продължава, западните страни ще "поддържат безпрецедентен натиск от санкции и контрол върху руския износ".

"Има две цели за много от приятелите и партньорите на Украйна", каза Блинкън. "Първата е да направим всичко по силите си, за да помогнем на Украйна да продължи да си връща територии. Това включва контранастъпление, което вероятно ще започне през следващите седмици", каза той. "Второ, Киев трябва да бъде подкрепен в изграждането на своя потенциал в средносрочен и дългосрочен план", каза държавният секретар на САЩ.