Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън осъди като "тактика за сплашване от кубинското правителство" преди планирания в понеделник протестен марш в Куба и обеща, че Съединените щати ще предприемат мерки за търсене на "отговорност" за репресиите, предаде "Ройтерс".

Опозиционните групи призоваха шествието с искане за по-големи политически свободи и освобождаване на активисти в затвора след уличните протести през юли, най-мащабните от десетилетия. Комунистическото правителство на Куба забрани демонстрацията, като заяви, че е част от кампания за дестабилизация на Съединените щати.

"Призоваваме кубинското правителство да зачита правата на кубинците, като им позволи да се събират мирно и като поддържа интернет и телекомуникационните линии отворени", каза Блинкън в изявление в неделя.

Куба: Посолството на САЩ иска да разклати властта в Хавана

Куба: Посолството на САЩ иска да разклати властта в Хавана

Позиция на президента на Острова на свободата

Блинкън призова партньорите на САЩ да повторят подкрепата на Вашингтон за демонстрантите и обеща, че Съединените щати ще продължат да преследват мерки, които едновременно подкрепят кубинския народ и насърчават отговорността за репресиите на кубинския режим. Администрацията на президента Джо Байдън наложи целенасочени санкции на кубински служители и сили за сигурност след протестите през юли.

Блинкън каза, че кубинското правителство е "уволнило поддръжници на опозицията и е заплашило инакомислещите със затвор". "Ние категорично осъждаме тези тактики за сплашване", каза той.

САЩ се заемат с репресиите в Куба заради десетките хиляди искащи промяна

САЩ се заемат с репресиите в Куба заради десетките хиляди искащи промяна

Виждат исторически момент и Куба става основен приоритет, както Русия, Китай, Иран и Мадуро във Венецуела