Очаква се скоро САЩ да обявят първоначални стъпки като част от прегледа на администрацията на Байдън за политиката на Куба и в отговор на репресиите на Хавана срещу най-големите улични протести от десетилетия, заявиха служители на Държавния департамент, цитирани от "Ройтерс".

Коментарите на висшите служители допълнително сигнализираха, че президентът Джо Байдън не е готов да смекчи американския подход и че последните кубински вълнения ще окажат значително въздействие върху всеки политически ход.

Служителите, разговаряйки с "Ройтерс" при условие за анонимност, също така дадоха ясно да се разбере, че администрацията на Байдън все още търси начини да облекчи хуманитарното положение на кубинския народ, като същевременно поддържа натиск върху управляваното от комунистите правителство в Хавана.

Президентът на Куба обвини САЩ във финансиране на протестите в страната

Президентът на Куба обвини САЩ във финансиране на протестите в страната

Антиправителствените протестиращи настояват за свободни избори

Байдън заяви миналата седмица, че засега не е готов да отслаби ограниченията за парични преводи или плащания, които американците могат да правят на семействата си на острова, поради опасенията, че кубинското правителство ще запорира голяма част от средствата.

Вашингтон внимателно обмисля да създаде възможно решение за възстановяване на потока от парични преводи, които бяха прекратени при Тръмп, по начин, който не дава парите в ръцете на кубинското правителство, коментира един от служителите на Държавния департамент. "Не бих очаквал краткосрочно разхлабване".

Хиляди кубинци организираха спонтанни антиправителствени протести преди седмица, за да демонстрират срещу икономическа криза с недостиг на основни стоки и прекъсване на електрозахранването. Те също протестираха срещу правителственото отношение към пандемията на коронавируса и ограничаването на гражданските свободи. Десетки активисти бяха задържани.

Кубинското правителство обвини за протестите най-вече финансираните от САЩ "контрареволюционери", които експлоатират икономически затруднения, причинени от американските санкции.

Русия предупреждава срещу "външна намеса" след протестите в Куба

Русия предупреждава срещу "външна намеса" след протестите в Куба

"Смятаме за неприемливо да има външна намеса във вътрешните работи на суверенна държава"

Вълненията внесоха ново усещане за спешни действия в прегледа на политиката за Куба, който започна малко след като Байдън встъпи в длъжност през януари, но досега не бе третирана като основна точка от дневния ред, докато администрацията се занимаваше с икономическото възстановяване и пандемията на коронавируса в дом и предизвикателства като Китай, Русия и Иран в чужбина.

"Определено ще има политически последици в резултат на събитията през последната седмица. ... Очаквам в доста кратки срокове да има високопоставено американско правителствено съобщение относно първоначалните стъпки", каза служител на Държавния департамент. 

Куба, каза чиновникът, сега е "основен приоритет". "Това е исторически момент в Куба, като се има предвид, че протестиращи се появиха на над 58 места на целия остров, наброяват десетки хиляди, отправят искания към правителството си за промяна", допълва служителят.

Байдън настоя властите в Куба да чуят протестиращите

Байдън настоя властите в Куба да чуят протестиращите

"Ние подкрепяме кубинския народ и неговия ясен призив за свобода"

Като част от прегледа се обсъжда (дори преди да се случат протестите), дали да се премахне определянето на Куба като "държава, спонсор на тероризма", определение, което Тръмп даде на Хавана само няколко дни преди да напусне поста.

Но служителят на Държавния департамент заяви, че няма срокове за решение по въпроса.

В общия преглед на политиката за Куба фигурира и продължаващата подкрепа на Куба за социалистическия президент на Венецуела Николас Мадуро, чието правителство също е под санкции от САЩ, заяви представителят на Държавния департамент. 

Мадуро запазва властта с подкрепата не само на своите военни и кубински съюзници, но и на Русия, Китай и Иран.

Русия убедена: САЩ се опитват да приложат алгоритъма на цветните революции в Куба

Русия убедена: САЩ се опитват да приложат алгоритъма на цветните революции в Куба

Вашингтон проявявал "особен цинизъм"

Байдън, демократ, обеща по време на президентската си кампания да облекчи някои от санкциите срещу Куба, затегнати от републиканеца Тръмп.

Анализаторите обаче твърдят, че протестите усложняват политическата възможност на Байдън да го направи, особено след като той получи по-лоша от очакваната подкрепа от избиратели в антикомунистическата кубинско-американска общност в Южна Флорида, която подкрепи твърдата политика на Тръмп към Хавана и Каракас и му помогна да спечели щата.

Много анализатори твърдят, че Байдън може да се наложи да стъпва внимателно около политиката за Куба преди изборите за Конгрес през 2022 г.

Байдън за Куба: Комунизмът е несъстоятелна система

Байдън за Куба: Комунизмът е несъстоятелна система

Кубинските власти потискат своите граждани...