Най-малко 115 души са задържани на масовите антиправителствени протести в Куба - първите от десетилетия в страната, съобщава Дойче веле.

Сред арестуваните има известни дисиденти и журналисти, според информация на правозащитната организация Amnesty International. На видеозаписи, разпространени в социалните мрежи, се вижда как неизвестни лица пребиват демонстранти - по думите на активисти, това са цивилно облечени полицаи. Властите извършват обиски в домовете на публични фигури и журналисти.

Редки антиправителствени протести се провеждат в Куба

Редки антиправителствени протести се провеждат в Куба

Държавните медии обвиниха неолиберализма

През нощта срещу 13 юли местно време в социалните мрежи се появиха съобщения за загинали и безследно изчезнали. Изключително трудно е информацията да бъде проверена чрез независими източници - достъпът до интернет е силно ограничен от кубинските власти и разпространяването на каквато и да е било информация е затруднено.

"Поради липса на достъп е трудно да се каже колко са загиналите, ранените, изчезналите. Но ги има. Режимът потушава социалния пламък, само както диктатурите умеят да го правят - с насилие." - написа в Twitter журналистът Абрам Хименес Иноа.

Байдън настоя властите в Куба да чуят протестиращите

Байдън настоя властите в Куба да чуят протестиращите

"Ние подкрепяме кубинския народ и неговия ясен призив за свобода"

Кубинските власти засега потвърждават само за смъртта на един демонстрант - 36-годишен мъж. Не съобщават при какви обстоятелства е загинал.

На 11 юли по улиците на кубинските градове излязоха хиляди хора, за да протестират срещу икономическите проблеми и репресиите в страната. Сред причините за недоволството е недостигът на лекарства и храни.

Президентът на Куба Мигел Диас-Канел нарече протестиращите престъпници и призова привържениците си също да излязат на улиците. Той обвини САЩ, че са провокирали социалното недоволство.

Президентът на Куба обвини САЩ във финансиране на протестите в страната

Президентът на Куба обвини САЩ във финансиране на протестите в страната

Антиправителствените протестиращи настояват за свободни избори