Някои протестиращи в Куба получават пари от САЩ за подбуждане на протести. Това обяви президентът на страната Мигел Диас-Канел. Видео с неговата реч е публикувано на сайта на Кубинската комунистическа партия.

"Има група хора ... наемници, които са платени от правителството на САЩ, платени опосредствано чрез правителствени агенции на САЩ, за да организират такъв род демонстрации", настоя кубинският държавен глава.

Вчера в Куба се проведоха първите масови протести от много години насам: хиляди хора излязоха на улицата, настоявайки за свободни избори и решаване на социални проблеми. Според информации в местните медии протестни демонстрации са се провели в осем града, включително Хавана.

В отговор поддръжници на действащото правителство проведоха свои шествия в пет града, включително столицата. На места имаше сблъсъци: хора се замеряха един друг с камъни, чували са се изстрели. Няма информация за пострадали.

Демонстрацията в град Матанзас на северния бряг на острова се превърна в безредици. Там протестиращите са разграбили валутен магазин и са преобърнали няколко коли.

Редки антиправителствени протести се провеждат в Куба

Редки антиправителствени протести се провеждат в Куба

Държавните медии обвиниха неолиберализма