САЩ се опитват да осъществят сценарий за цветна революция в Куба. Това твърди говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Логиката тук е проста. Тя вече е била многократно тествана от Вашингтон в различни ситуации, но всички в една и съща рефракция - инспирирането на цветни революции по отношение на неугодните режими. Първо върху тях се налагат санкции, създават се или се привнасят отвън изкуствени, но утежняващи социално-икономическата ситуация проблеми. На тази основа се предизвиква напрежение, разпалват се антиправителствени настроения. Когато се натрупа критична маса, цялата вина се хвърля върху националното правителство. Лепят му се етикети, дейностите му се дискредитират по всякакъв начин и по този начин ситуацията се довежда до срив", подчерта Захарова.

Байдън настоя властите в Куба да чуят протестиращите

Байдън настоя властите в Куба да чуят протестиращите

"Ние подкрепяме кубинския народ и неговия ясен призив за свобода"

"Те се опитват да приложат същия алгоритъм към Куба. Въпреки всички мерки за подпомагане на икономиката на страната и оказване на помощ на населението, предприемани от централните кубински власти, именно те са обвинени от Вашингтон в настоящата кризисна ситуация. Твърди се, че Хавана сама се отказва да приеме американска помощ, не желае да участва в международни механизми за разпределение на ваксини и като цяло провежда антинародна политика", добави тя.

Изявленията на САЩ, в които вината за ситуацията в Куба се хвърля върху правителството на страната, предизвиквали недоумение, отбеляза Захарова. "С удивителна безпардонност американската страна на всички нива, включително официалното съобщение, прозвучало на пресконференцията на Държавния департамент на 13 юли, представя събитията, които се случиха в Куба, като следствие от грешките на правителството", настоя тя.

По думите ѝ "особеният цинизъм на Вашингтон" се криел в обстоятелството, че през целия период на съществуването на революционна Куба той целенасочено е следвал стратегия за "удушаване на страната, дискриминация на народа ѝ и унищожаване на икономиката".

Президентът на Куба обвини САЩ във финансиране на протестите в страната

Президентът на Куба обвини САЩ във финансиране на протестите в страната

Антиправителствените протестиращи настояват за свободни избори

"Какво представляват 60 години финансова и икономическа блокада на републиката, издигане до ранг на национално законодателство с екстериториално прилагане на строги ограничения като закона Хелмс-Бъртън? Как да се справи с безкрайната и абсолютно незаконна политика на санкции, разпростираща се в това число върху най-необходимите потребителски стоки, включително храни и лекарства? Как в крайна сметка трябва да оценим чисто политически мотивираното, но постоянно повтарящо се включване на Куба в определени национални терористични списъци, които пречат на пълната интеграция на страната в световните политически процеси", попита говорителката на руското външно ведомство.

В същото време, продължи Захарова, всички отбелязани дискриминационни мерки на Вашингтон се прилагали и дори се затягали в контекста на глобално епидемично бедствие, което изисква помирение и обединяване на усилията: "САЩ говорят за хуманитарни нужди, но в името на собствените си тясно егоистични интереси водят нещата до ескалация на напрежението и конфронтация."

Редки антиправителствени протести се провеждат в Куба

Редки антиправителствени протести се провеждат в Куба

Държавните медии обвиниха неолиберализма

Както подчерта Захарова, Русия призовава САЩ да не се намесват във вътрешните работи на Куба: "Призоваваме Вашингтон най-накрая да заеме обективни позиции, да се отърве от лицемерието, от двойното дъно в политиката. Нека кубинците, тяхното правителство и народът сами да се справят с това, което се случва, и сами да решат съдбата си. Едно нещо се изисква от САЩ и техните последователи: да не се намесват в делата на суверенна държава. А ако Вашингтон действително е загрижен за хуманитарната ситуация в Куба и иска да помогне по някакъв начин на обикновените кубинци, тогава трябва да започне от себе си - като отмени блокадата, която първоначално беше отхвърлена от цялата световна общност."

По думите ѝ американците мълчат за собствените си "подривни действия и конюнктурни стремежи": "Без да правя паралели, бих искала да напомня на американските колеги за неотдавнашни събития в собствения им вътрешнополитически живот. Къде бяха притесненията им относно хуманитарните ценности, политическия плурализъм и демократичните свободи, когато излавяха из цяла Америка участници в щурма на Капитолия на 6 януари, обвинени заради различни политически възгледи във вътрешен тероризъм и привличането им сега в това число към наказателна отговорност?"

Действията на Вашингтон по отношение на Куба били "поредната политическа постановка, пример за дълбоко вкоренената у американците практика на двойни стандарти с избирателно прилагане на правните норми, с тенденциозна и диференцирана интерпретация на едни и същи или подобни събития", изтъкна Захарова.

Арестуват дисиденти и журналисти на протестите в Куба, има убити и ранени

Арестуват дисиденти и журналисти на протестите в Куба, има убити и ранени

Достъпът до интернет е ограничен…