Президентът на САЩ Джо Байдън определи Куба като неосъществена държава, която потиска своите граждани, съобщи VoA. Той коментира темата за Куба на съвместната си пресконференция с канцлера на Германия Ангела Меркел в Белия дом.

Байдън добави, че самият комунизъм е "несъстоятелна система", а социализмът не е особено полезен като замяна на комунизма.

Арестуват дисиденти и журналисти на протестите в Куба, има убити и ранени

Арестуват дисиденти и журналисти на протестите в Куба, има убити и ранени

Достъпът до интернет е ограничен…

Американският президент посочи, че САЩ обмислят множество възможности за подпомагане на кубинските граждани, както и че бъдат приложени тези мерки, от които кубинското правителство не би могло да възползва за своите интереси.

Една от вероятните мерки е САЩ да изпратят ваксини, за да помогнат на Куба в борбата нарастващата заболяемост от COVID-19. Това ще стане ако кубинските власти допуснат външен дистрибутор, например международна организация, работеща в сферата на здравеопазването.

Байдън настоя властите в Куба да чуят протестиращите

Байдън настоя властите в Куба да чуят протестиращите

"Ние подкрепяме кубинския народ и неговия ясен призив за свобода"

Джо Байдън заяви, че не се предвиждат парични преводи за финансово подпомагане, тъй като е твърде вероятно кубинското правителство да конфискува парите или значителна част от тях.

През последните дни Куба е обхваната от масови протести, които администрацията на Байдън първоначално свързваше със епидемичния взрив от COVID-19, а през последните дни - с недоволството срещу авторитарното управление на островната страна.