Русия предупреди срещу всякаква "външна намеса" в Куба, след като хиляди участваха в редки протести срещу комунистическото правителство на островната държава, информира "Франс прес".

"Смятаме за неприемливо да има външна намеса във вътрешните работи на суверенна държава или каквито и да било разрушителни действия, които биха насърчили дестабилизирането на ситуацията на острова", настоя говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Президентът на Куба обвини САЩ във финансиране на протестите в страната

Президентът на Куба обвини САЩ във финансиране на протестите в страната

Антиправителствените протестиращи настояват за свободни избори

Тя не обясни кой може да се опитва да се намеси в Куба, но предупреждението изглеждаше насочено към САЩ, които призоваха Куба да не мачка протестиращи и където хиляди американски граждани от кубински произход излязоха по улиците в подкрепа на демонстрациите.

"Ние следим изкъсо развитието на ситуацията в и около Куба", изтъкна Захарова, като допълни: "Убедени сме, че кубинските власти предприемат всички необходими мерки за възстановяване на обществения ред в интерес на гражданите на страната и в рамките на Конституцията."

Куба беше важен съюзник на Съветския съюз по време на Студената война и Москва продължи да поддържа добри дипломатически отношения с Хавана след разпадането на СССР през 1991 г.

Редки антиправителствени протести се провеждат в Куба

Редки антиправителствени протести се провеждат в Куба

Държавните медии обвиниха неолиберализма