Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е провел в неделя "откровени, съществени и конструктивни" разговори с китайския външен министър Цин Ган в Пекин. Това съобщава "Ройтерс", като цитира съобщение на Държавния департамент на САЩ.

"Министърът подчерта важността на дипломацията и поддържането на отворени канали за комуникация по целия набор от въпроси, за да се намали рискът от погрешно възприемане и грешни изчисления", каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Блинкън е поканил Цин във Вашингтон, за да продължат дискусиите.

Докато се готви за посещението на Блинкън, Китай го смъмри по телефона

Докато се готви за посещението на Блинкън, Китай го смъмри по телефона

Пекин настоя САЩ да спрат да накърняват суверенитета му

Припомняме, че дни преди посещението на Блинкън, Китай призова Съединените щати да спрат да се месят в делата му и да накърняват сигурността му.  Това се случи точно в телефонен разговор на Ган с Блинкън.

Цин настоя пред Блинкън да уважава основните опасения на Китай, като въпроса с Тайван, в опит да спре влошаващите се отношения между двете суперсили.

Блинкън подчерта необходимостта от комуникация, "за да се избегнат недоразумения и конфликти", и заяви, че САЩ ще продължат да повдигат въпроси, предизвикващи безпокойство, както и такива, свързани с потенциално сътрудничество с Китай.

Блинкън ще посети Китай на 18 юни

Блинкън ще посети Китай на 18 юни

Очаква да се срещне с външния министър Цин Ган и евентуално президента Си Дзинпин

Това беше първото посещение в Китай на висш дипломат на Вашингтон от пет години насам и най-високопоставената визита на представител на администрацията на американския президент Джо Байдън, която имаше пререкания с Пекин по редица въпроси - от обвинения в шпионаж до спор относно полупроводниците.