Китай призова Съединените щати да спрат да се месят в делата му и да накърняват сигурността му, съобщава "Ройтерс".

Това се случи в телефонен разговор на китайския външен министър Цин Ган с американския му колега Антъни Блинкън и на фона на очакваното посещение на държавния секретар на САЩ в Пекин през следващите дни.

Китайското външно министерство посочва, че Цин е настоял пред Блинкън да уважава основните опасения на Китай, като въпроса с Тайван, в опит да спре влошаващите се отношения между двете суперсили.

Държавният департамент на САЩ пък информира, че Блинкън е подчертал необходимостта от комуникация, "за да се избегнат недоразумения и конфликти", и е заявил, че САЩ ще продължат да повдигат въпроси, предизвикващи безпокойство, както и такива, свързани с потенциално сътрудничество с Китай.

Йелън: Отделянето от Китай би било катастрофално за САЩ

Йелън: Отделянето от Китай би било катастрофално за САЩ

САЩ се обезпокоени от корпоративната регулация на ЕС

Ако пътуването на Блинкън се състои, това ще бъде първото посещение в Китай на висш дипломат на Вашингтон от пет години насам и най-високопоставената визита на представител на администрацията на американския президент Джо Байдън, която имаше пререкания с Пекин по редица въпроси - от обвинения в шпионаж до спор относно полупроводниците.

Китайското външно министерство все още не е разкрило информация за пътуването на Блинкън, но миналия петък американски служител посочи, че той ще бъде в Пекин на 18 юни.

Блинкън отмени планирано пътуване до Пекин през февруари заради предполагаем китайски шпионски балон, прелетял над Съединените щати.

Китай предупреди САЩ, че евентуален конфликт би бил "непоносимо бедствие"

Китай предупреди САЩ, че евентуален конфликт би бил "непоносимо бедствие"

Именно заради това Китай щял да търси диалог вместо конфронтация

Посещенията на американски служители в Тайван - демократично управлявания остров, който Пекин смята за неразделна част от Китай, също засилиха напрежението между двете най-големи икономики в света.

"От началото на годината двустранните отношения между Китай и САЩ се натъкнаха на нови трудности и предизвикателства и отговорността е ясна", е отбелязал Цин пред Блинкън, според информацията на външното министерство.

Съединените щати трябва да "спрат да се месят във вътрешните работи на Китай и да престанат да накърняват суверенитета, сигурността и интересите на развитието на Китай в името на конкуренцията", подчертал е китайският министър.